Club Kristal si Parcul Verdi


















Am un prieten cu care mai ies din cand in cand la plimbare prin oras. De data asta am profitat de una dintre primele zile mai calde ca sa mergem in Floreasca. Intr-una din zilele dinainte, el trecuse prin fata clubului Kristal si observase ca e parasit.





















Intr-adevar, cand am ajuns acolo, niste copii tocmai se pregateau sa intre inauntru printr-o usa al carei geam era spart.





















A fost prima oara cand am mers la Kristal. Inauntru chiar era parasit, desi un paznic isi facea de lucru plimbandu-se prin fata. Nu mai era prea multa lumina, incat nu se prea puteau face poze. Sala de dans era goala, cufundata in intuneric.





















Cladirea fostului Cinematograf Floreasca e destul de interesanta. Pe langa peretii exteriori care au un fel de ornamentatie geometrica, mai exista si doua acoperisuri 'zburatoare', specifice anilor 70, asezate deasupra intrarilor laterale.





















Dupa ce am vazut mai multe cladiri parasite in Bucuresti si le-am urmarit si soarta ulterioara, cazul clubului Kristal pare unul destul de previzibil. Proprietarii (fie particulari, sau din zona administratiei publice) au lasat cladirea in paragina, urmand ca aceasta sa se deterioreze progresiv, pana cand o demolare va deveni 'singura solutie posibila'.

Cladirea fiind in mijlocul unui parc, e numai buna pentru a fi inlocuita de un bloc de locuinte.




















Parcul Verdi e undeva pe linia tramvaiului 5, inspre Baneasa. Aleile si mobilierul urban sunt destul de vechi, poate din anii 80. E gunoi peste tot si pare genul de parc folosit mai mult de oamenii din zona care il stiu bine si nu se tem sa se plimbe printr-o zona nu foarte curata si destul de incerta.

Mergand pe drumul din mijlocul parcului, am gasit langa un tufis un aranjament destul de ciudat de obiecte. Prima data am crezut ca e mormantul unui caine sau al unei pisici. Apoi, pe masura ce am observat detaliile, n-am mai fost asta de sigur.





















Era vorba de o bucata de faianta albasta pusa peste un borcan cu fundul in jos. In borcan erau 10 mii de lei vechi. Tot in borcan era si o carte de joc. Acum imi dau seama ca n-am avut destula curiozitate sa vad exact ce e. In jurul obiectelor astora cineva infipsese un fel de scoabe de metal, pentru a delimita perimetrul. Mai mult, pusese apa deasupra, lucru care nu are nici o logica in cazul unui mormant.

Pare un fel de ofranda, in bani si apa. Pare parte a unui ritual. In acelasi timp, pare legat de un comportament infantil sau deviant, al unei persoane dezechilibrata mental. Cred ca e prima oara cand vad asa ceva, incat m-am hotarat sa ii fac niste poze si sa le pun aici.




9 comments:

Anonymous said...

nu stiu cat de parasit e avand in vedere ca la ei pe site inca sunt anuntate evenimente viitoare

sisiphe said...

posibil e facatura vreunei "mama omida" :))

petrescs said...

Chestia de la final poate fi ceva referitor la geocaching sau alt joc de genul asta.

Cacamaca said...

Cand te gandesti ca acum cativa ani Kristal a fost votat printre primele 250 de cluburi din lume pt DJMag... Eh, classic la noi, nu ma mai mira nimic...

Cat despre ultima parte, eu cred ca au pus banii aia si apoi au udat locul, poate poate o rasari vreun copac sa creasca bani in el :D

tia o'c said...

Hm...sigur era apa? :-)

Anonymous said...

Locuiesc langa Klub Cristal si observ si eu zilnic degradarea fostului cinematograf. Cat despre parc, uneori joc petanque acolo, dupa ce in prealabil gasim o zona fara deseuri. Este foarte murdar, dar fiind aproape parasit este placut sa te plimbi pe acolo, evitand "pelerinajele" din weekend din Herastrau, Cismigiu sau alte parcuri in vogă.
Monica

Ionut said...

Am intrat pe pagina lor web si se pare ca si-au schimbat sediul. Acum este in Soseaua Pipera 48.

armyuser said...

Încă o pierdere a unui exemplu valoros de arhitectură a anilor 1960. Ceva mai multe despre tipul acesta de sală de cinemascop am publicat aici.

Cristian said...

E posibil ca "aranjamentul" sa fie un "checkpoint" al unui "treasure hunt".
Cred ca se organizeaza si in Bucuresti aceste "treasure hunts", ai indicii si harta Bucurestiului si trebuie sa gasesti obiecte...