Time travelling: Concord 90


Concord 90 era la inceputul anilor '90 o institutie importanta pentru educatia muzicala a bucurestenilor. Era probabil si un business bun, perfect pentru epoca in care a functionat. Pentru o suma modica oamenii trageau muzica de pe CD-uri pe casete. Imi amintesc ca uneori dura cateva zile pana cand ti se onora comanda asa ca imi imaginez ca aveau ceva treba. Nu stiu ce s-a intamplat cu ei, probabil ca in epoca mp3ului s-au reorientat catre alt fel de business... cert e ca firma lor este inca acolo si ne aminteste de glorioasele zile ale 'trasului pe caseta'. Cu ocazia acestui mic memento organizam si un concurs. Povesti-ne aventurile voastre cu Concord 90 si cea mai spumoasa poveste va poate aduce ca premiu o caseta JECO (Electrecord, la alegere intre caseta nr 2,4 sau 9)cu jocuri pe calculator. Deadline pentru concurs, 20 decembrie (sa puteti pune sub brad caseta cu jocuri).

11 comments:

Anonymous said...

Dupa ce m-am mirat ceva vreme de cit de calumea aratau CD-urile, i-am dat lui nenea de la Concord o caseta RAKS cu mentiunea ca vreau Metallica 91 / Black Album pe ea.
Pe care iti dai seama ca am ascultat-o de miliarde de ori. Avantajul casetei era ca mergea si pentru prietenii mei ne-rockeri care ascultau unforgiven si pe urma pac! intorceau caseta pe cealalta fata si ca prin minune incepea nothing else matters. Perfect pentru o sesiune de bluzuri.

The Struggle Within ramine pentru mine in continuare una din cele mai rar ascultate melodii de la Metallica, pentru simplul motiv ca nu a incaput pe un RAKS de 60'.

Cory C said...

Da... Cred ca imi amintesc aceasta "institutie" al roc-ului. N-a fost la B-dul Unirii Nr.10??

Agasatul said...

Patronii trageau tot felul de muzici, dar in principal rock, mai exact METAL. Asa ca pe acolo se aciuiase o fauna interesanta, care era mai degraba oculta, decat rockistica sau metalista. Era o conspiratie de oameni care cumparau coliere cu cranii, tricouri cu imprimeuri horror de import, scumpe ca mama dracului. Era o oculta pentru ca locul era frecventat de oameni cu ceva bani si de un public alternativ. Acolo se adunau numerosi fii de nomenclaturisti PCR si copii de securisti, care imediat dupa Revolutie devenisera printre cei mai smecheri in undergroundul metal bucurestean. Si nu vorbesc aici de niste panarame, ci de persoane care avusesera sansa sa mearga la concerte metal afara, care purtau cu mandrie tricouri originale cu Celtic Frost sau Venom.

Cine mai stie ca tipul care a pus un poster ce anunta infiintarea iminenta a unui fan club King Diamond, prin 91, a fost ulterior prins cu droguri (nu mai stiu cum il chema, dar era fiu de general de Securitate). Cine mai stie de Tamilia, o tipa super sexoasa fana Overkill - prima gagica care si-a pus implanturi cu silicon in undergroundul bucurestean. Era nepoata de secretar cu propaganda pe jud. Arges. Cine mai stie de Fane si Rocka, cuplu de thrasheri care fusesera in turneu cu Sepultura in 1990 si aveau tatuaje facute de acelasi baiat care l-a tatuat si pe Max Cavalera la Milano
etc.

O seama de figuri interesante, nu atat prin ceea ce faceau, acum mori de ras cand iti amintesti, ci prin faptul ca aveau acces la informatie (calatoreau afara), aveau libertatea de a-si croi imaginea cum vroiau(tricouri, accesorii) aveau bani si erau adevarati trend-setteri.

Niste vremuri interesante. Cine mai tine minte de taraba lui Gombos de la Romana unde ascultai 10 ore pe zi numai death metal si grind. Imaginati-va ca iesiti din metrou si dadeati de grohaieli.

radu said...

de taraba lui gombos imi amintesc perfect. si de concord la fel. dar mai mult decat intrat si cascat gura nu am facut. casetele mi le procuram din zona universitate-romana. desi concord, dupa nume, cred ca a aparut inainte de tarabele cu casete poloneze (care pana prin 1992 primavara nu prea erau)

Anonymous said...

fii atent:

http://images.google.com/images?q=bucharest+source%3Alife

google a pus arhiva life pe net, sint o gramada de poze cu bukresul de altadata

koala

Vlahul said...

Puah, cate casete video am tras la Concord... era ceva ce nu prea credeam ca se poate intampla ... treaba cu copyright-u' nu a tinut niciodata la noi...

Vlad Nancă said...

Gabi Gombos (RIP) era un adevarat personaj si numele lui va ramane scris cu litere de aur pe altarul rock-ului nu doar pentru medierea muzicii rock la Romana dar si pentru publicistica de gen sau promovarea unor trupe din underground pe la festivaluri etc...

Rin Tin Tin said...

Adica cum RIP? A crapat Gombos?

Vlad Nancă said...

S-a prapadit acum vreo 2-3 ani, parca. Totusi pentru multi dintre noi va ramane nemuritor!

Simbad rapperul said...

Pentru mine Concordul, incepand de prin 1991 si pana in 1995 a fost baza culturii ... hip-hop. Stiu ca in partea stanga (fata de intrare) erau CD-urile cu rock greu, dar pentru mine era ca si cum n-ar fi existat. Aflu si eu din celelalte postari amanunte inedite despre ce reprezenta el pentru cultura rock. Trebuie sa mentionez ca eu am aflat de acest magazin de muzica de la un amic rocker, insa ma gandeam ca e doar o afacere pentru patron.

Oricum, cred ca mi-am tras de la Concord '90 vreo 150 de casete. Tin minte cum dupa ce veneai cu bonul sa iti ridici caseta trebuie, de cele mai multe ori, sa ceri CD-ul sa copiezi denumirea melodiilor. In unele cazuri (de prin '93, '94 parca), iti faceau surpriza sa iti puna ei o hartie tiparita cu denumirile melodiilor, scutindu-te astfel sa stai cocarjat deasupra tejghelii.

Pe langa CD-urile propriu-zise cu corifei ai hip-hop-ului (gen Public Enemy, Ice Cube, ICE-T, Boogie Down Productions, De la Soul, etc) aveau si trupe mai de underground (chiar pentru America) cum ar fi Gucci Crew II, Just-ICE, etc.

Si, foarte important la vremea aia, aveau multe casete VIDEO VHS cu concerte sau videoclipuri cu trupe hip-hop, care pentru era preMTV (1991-1993) erau "pure gold".

Nu pot sa nu privesc cu nostalgie in urma, cand ma gandesc la zecile sau sutele de drumuri pe care le-am facut spre si dinspre Concord, cu drumuri suplimentare la Unirii sau MegaVision pentru cumparat casete pe care sa imi trag CD-uri. Cert e ca la fiecare intoarcere acasa de la Concord eram rupt de picioare... :)

In prezent (2009), acolo a functionat o perioada un magazin de mobila la comanda (FRANKE). In prezent am vazut ca este dezafectat.
Inainte de acest magazin tin minte prin 2003, 2004 ca functiona o cafenea, tot sub denumirea de Concord '90. Nici urma insa din vechea activitate de tras muzica.
De altfel, trasul muzicii la Concord s-a terminat brusc in 1995, cand prin toamna s-a a fost adoptata legea copyright-ului. Oricum aparusera si MTV-ul si importurile de casete "originale". Parerea mea este ca oricum in 2-3 ani ar fi disparut de la sine prin neprofitabilitate.

Simbad rapperul said...

Precizare suplimentara:
Inca mai dainuire pe peretele opus intrarii din gang de la Concord (adica vis-a-vis de usa de la intrare) 3 afise, datate 1990 si 1989. Unul cu Iron Maiden, unul cu MC Hammer si unul cu Paula Abdul.
Plus niste mici coli A4 pe care scrie ceva gen "concord '90, your music store".
Afisele sunt decolorate de trecerea timpului, asa cum s-a decolorat si tineretea din noi si-au mai ramas din ea doar amintiri razlete...