morile de pe stefan cel mare

In spatele blocurilor de pe soseaua Stefan cel Mare au mai ramas doua dintre cele trei mori construite la sfarsitul secolului XIX. Dupa ce Moara Dambovita a fost daramata in 2005, in acelasi an au inceput lucrarile de demolare si la Moara lui Assan.


1. moara lui assan

















Primele doua fotografii vin de pe forumul asta. Celelalte vin de pe flickr, autorul lor fiind Romulus Cristea. Mai jos gasiti un extras dintr-un articol in care este prezentat istoricul cladirii.

'Un caz special printre monumentele care apartin patrimoniului industrial din Bucuresti il ocupa Moara lui Assan. Aflata in apropierea Pietei Obor, „"Moara lui Assan", prima moara cu aburi din Bucuresti, a fost construita in 1853 de negustorii George Assan si Ioan Martinovici. Inaltimea considerabila pe care o atinsese constructia cosului principal al morii a atras atentia autoritatilor care au stopat pentru o vreme lucrarile.

















In urma a numeroase demersuri si abia dupa ce proprietarii au platit o cautiune, cosul a ajuns la inaltimea proiectata initial. In scurta vreme, moara a devenit unul din punctele de atractie pentru curiosii din zona, fiind numita fie „moara de foc de la Obor", fie „vaporul lui Assan". La jumatate de secol de la infiintare s-au mai adaugat citeva cladiri iar constructiei principale i-a fost atasat un ceas despre care George Potra spunea, in volumul „Din Bucurestii de ieri, ca a fost pentru multa vreme „ceasul oficial al oamenilor din cartierul Obor-Colentina.

















Pina in iunie 1948, cind a aparut legea nationalizarii intreprinderilor particulare, fratii Assan au actualizat in permanenta tehnologia fabricii. Din 1974, in fostele spatii ale morii lui Assan a functionat fabrica de piine „Griul". Astazi, fostele fabrici Assan, impartite in Solaris S.A. (aflat in conservare) si Griul S.A., ocupa un teren cu o suprafata totala de 47.000 mp. Partea conservata, declarata monument de valoare nationala, se afla insa, cu largul concurs al proprietarilor si al lichidatorului, intr-o stare mai mult decit deplorabila.

















In 2005, Serviciul Monumente Istorice sesiza aparitia lucrarilor de demolare la mai multe componente ale cladirii: „Moara Assan este clasata ca monument istoric de valoare nationala, marcind, prin proportii, calitatea arhitecturala a imobilelor si dotarea tehnica la momentul constructiei, un moment de referinta al industriei romanesti.













In urma sesizarii, lichidatorul, societatea S.C. IPCMG REFAL S.A., a fost amendat de catre Primaria Sectorului 2 cu suma de 50 de milioane de lei. O alta sesizare facuta de Directia pentru Cultura din cadrul MCC a dus la deschiderea unui nou dosar, care se afla pe rol la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 2. La aproape un an de la sesizarea gravelor distrugeri, Moara Assan arata mai mult a ruina decit a monument de interes national.'


2. moara dambovita


Despre Moara Dambovita a scris foarte frumos Mircea Cartarescu, intr-un articol care a aparut si la noi pe blog. Moara a fost demolata in anul 2005 de investitorii Central Park. De curiozitate, le-am trimis un email in care intrebam cat costa un apartament. Din cate tin minte, un apartament cu patru camere avea un pret de 400.000 de Euro. In concluzie, au inlocuit vechea fabrica cu niste clasice blocuri comuniste, pe care le vand la preturi exorbitante.















Asta e genul de peisaj urban pe care il propun ei, familiar tuturor celor care locuiesc intr-un oras industrial din Romania. Poate ca acei care vor sa cumpere o casa in Central Park ar trebui sa stie ca pot da aceeasi bani pe un apartament in centrul Vienei.















3. moara?

Nu stiu foarte multe despre cea de-a treia cladire. Este posibil sa fi facut parte din ansamblul de cladiri anexe ale Morii Dambovita si sa fi fost izolata de celelalte constructii prin construirea aleii Circului. Am gasit-o pe Google Earth. Daca aveti poze sau informatii, lasati un comentariu.
Placemarks pentru morile de pe Stefan cel Mare aici.

Si daca va pasioneaza arhitectura industriala de secol XIX, s-ar putea sa gasiti cateva informatii interesante tot pe forumul asta, de care am aflat de la Vlad. Gasiti aici si o scurta lista cu fabricile de secol XIX din Bucuresti, declarate monument istoric.

8 comments:

nokia2010 said...

Moara neidentificată este Moara "Olmazu". A fost înfinţată de fraţii C şi N. Zahariad Olmazu. Exista în 1895.
O parte din ea a fost demolată odată cu amenajarea zonei Circului, clădit pe locul fostei Fabrici de cărămidă "Tonolla (după alţii cu Tonola)", a doua din Bucureşti (1865), înfinţată de către germanul Max (Maxim) Tonolla.
La capătul dinspre Al. Circului a primei clădiri paralelă cu Şos. Ştefan cel Mare se poate vedea că aceasta a fost scurtată.

suan said...

daca mai tineti minte, moara asta o mentioneaza de multe ori cartarescu in aripa stanga :).. ma bucur ca am vazut poze!!!! sper sa fie restaurata...

Anonymous said...

oare nu exista nici un arhitect in Romania care sa propuna amenajarea lor ca lofturi? se face asta in toata Europa.

Ionut said...

scoala de aritectura de la bucuresti cere, ca tema de atelier, tot felul de proiecte pe tema reconversiei fostelor situri industriale. de obicei propunerile sunt destul de documentate, concluzia mea fiind ca arhitectii romani ar fi perfect capabili de asemenea interventii.

problema este ca investitorii considera mai profitabila (si probabil pe buna dreptate) - demolarea sitului si constructia de blocuri, cat mai multe pe metru patrat si cat mai inalte.

si intr-o civilizatie ca a noastra in care trecutul construit nu se bucura de prea mare prestigiu, fie fiind inteles exagerat, ca veneratie muzeala, fie ca e neinteles in intregime, ignorat si demolat, o reconversie nu se bucura de prea mare interes.

oamenii inteleg mai usor profitul brut si lucrul nou si stralucitor. abordarile mai nuantate, care iti pun un pic mintea la contributie li se par probabil prea sofisticate si lipsite de orice justificare.

Anonymous said...

da, ai perfecta dreptate.
cand Bucurestiul era numit Micul Paris asta se datora arhitecturii sale care o copia pe cea originala pentru prestigiul pe care il conferea proprietarilor.
cand investitorii de azi vor ajunge la acelasi nivel de civilizatie si de bani in cont cu cei de atunci poate vor intelege ca pot sa faca acest bine lor si orasului optand pt. o arhitectura de calitate, daca nu va fi prea tarziu.

Romulus Cristea said...

Fotografiile de pe FLICKR cu Moara lui Assan, au autor si drepturi de autor.
Asa ca am rugamintea fie sa le stergi mediat, fie sa precizezi numele autorului. Puteai cere acordul citind ce scrie pe pagina, mai ales ca exista si e-mail si alte date de contact.
ROMULUS CRISTEA

Romulus Cristea said...

Referitor si la text. de obicei e corect sa indici sursa. Asa ca te rog fie sa stergi textul, fie sa indici autorul. Nu de alta, dar textul contine informatii care au fost procurate intr-un un anumit mod.
Am mai trimis un mesaj referitor si la fotografii.
ROMULUS CRISTEA

Anonymous said...

Moara Olmazu a servit in ultimii ani de activitate ca fabrica de lactate napolact. dupa care a fost demolata.