Modernism interbelic vs pickhammer





Construit in perioada interbelica peste drum de Blocul Scala al lui Rudolf Fraenkel, impreuna cu care formeaza o compozitie interesanta, blocul modernist de mai sus a inceput sa fie consolidat acum vreun an de zile.







Trecand din nou prin fata lui, am observat doua lucruri. In primul rand cladirea veche disparuse in intregime, fiind inlocuita de o structura de beton. Apoi, citind panoul din fata cladirii, mi-am dat seama ca exista o contradictie intre 'modificarile interioare... si consolidare' si disparitia intregii cladiri si inlocuirea ei cu una noua.







Din cate stiu, consolidarea unei cladiri inseamna lucrari la structura de rezistenta, si nu inlaturarea tuturor elementelor unei constructii, de la partitiile interioare si structura, pana la fatada. Cand am ajuns acolo, un muncitor inlatura si ultimele bucati din cladirea veche, care mai ramasesera la ultimul etaj.







Faptul ca majoritatea cladirilor de pe Magheru vor cadea la urmatorul seism e un fapt cunoscut. Totusi, nu mi se pare un motiv suficient pentru a face genul asta de restaurari cu demolare / reconstructie integrala. Noua cladire va arata asa:









Pe pagina antreprenorului, la descrierea imobilului, se spune, intr-o engleza aproximativa:

"The historical building is located on the prominent Magheru Boulevard in Bucharest and it represents a standing prove of the Romanian Modernism period."

9 comments:

Raiden said...

Corect, au mintit atunci cand au spus ca doar consolideaza blocul Jawol.

Nici eu nu sunt de acord cu ce au facut, mai ales ca mi-e foarte teama ca nu vor fi capabili sa-i refaca partea curbata de pe coltul cu str. Rosetti si vor merge pe niste linii frante care sa formeze un arc aproximativ.

Din simulare nu-mi prea dau seama...

Dragos Bora said...

"Prove" ??? WTF??? Exista doar verbul "to prove". Substantivul e "proof".

dacian groza said...

Cladirea "a fost" un exemplu al perioadei moderniste in Romania. Daca au refacut-o complet va fi ca si canalele venetiene din las vegas.

ADRIAN said...

Sunt putin surprins neplacut nu de demolarea in sine caci asta e de asteptat avand in vedere mentalitatile de azi ci de sustinerea acestui proces de firma de proiectare. Care apartine si dnei Luminita Machedon, cea care a produs o carte atat de impotanta despre modernismul romanesc. Pe de alta parte raspunsul s-ar putea sa fie cel din panou : "modificarea solutiei" pe parcursul executiei. Atat pot inginerii constructori proiectant de la noi asa ca profita "investitorul" si face cum vrea el.

ADRIAN said...

Mai incerc o data ca vaz ca mesajul trecut n-a ... trecut.
Spuneam ca e dezamagitor ca aceasta maniera este sustinuta de acea firma de proiectare. Asta pentru ca firma de proiectae apartine si dnei Luminita Machedon care a scris o carte atat de importanta despre modernismul interbelic romanesc.
Poate nu e totusi vina lor caci panoul arata tehnica: iei autorizatie si pe urma modifici solutia de consolidare ...

Ionut said...

Vai de mine.

Cartea e intr-adevar foarte importanta. Cei care nu o stiu, gasiti aici mai multe detalii.

E printre putinele carti bine documentate, coerente, corecte.

Adrian, mersi pentru informatie, nu stiam.

Anonymous said...

link-ul catre cartea doameni Luminita este http://books.google.com/books/about/Romanian_modernism.html?id=Wlz9X3GCX2IC

Anonymous said...

Blocul de pe Macheru se numea Wilson. Am citit cartea Luminitei Machedon si, intr-adevar, este bine documentata. dar n-am stiu ca si ea este partenera la o companie de constructii

Anonymous said...

Eu cred că asta e un caz unic (și pozitiv, totuși) în ce privește intervențiile în nefericitul ansamblu modernist Magheru Bălcescu. Procesul a fost relativ rapid-odată ce s-au apucat de lucru, iar consolidările post-cutremur '77 (vezi blocurile Wilson sau Palladio) mi se par oricum mult mai brutale decât ce s-a făcut acum, mai ales că liniile generale ale clădirii se păstrează. Iar la cât beton s-a turnat, e cu atât mai puțin probabil să avem încă un morman de moloz la următorul mare cutremur. La celălalt capăt al spectrului se află ”consolidări” de tipul casei de la Rosetti colț cu Vasile Lascăr. Sau monstruozități de tipul Secția 1 Poliție.