Despre Remix din nou.

07.06.2007

Bucureşti

Remix!

Dramă urbană pentru nouă cuburi şi mulţi jucători

Vă invităm să participaţi la un joc cu piese de identitate urbană. Deveniţi jucători, faceţi alegeri şi propuneţi propriile proiecte pentru un teritoriu.

Între 7 şi 26 iunie 2007, Remix! – Proiectul românesc pentru Bienala de Arhitectură de la Veneţia, ediţia din 2006 va fi prezentat la Bucureşti.

Dacă privim dezvoltarea urbană ca pe un joc, atunci în perioada totalitară nu exista în România decât o echipă de 22 de milioane de jucători obligaţi să joace împotriva lor înşişi. După 17 ani de la prăbuşirea regimului, se pare că au apărut 22 de milioane de echipe, fiecare jucând după regulile sale proprii. Suntem martorii unei coliziuni în acelaşi timp fascinante şi îngrijorătoare de energii. Fostul teritoriu al puterii nu s-a transformat într-unul al negocierii, ci într-un spaţiu al nimănui presărat cu fragmente private şi închise: o urbanitate sub forma unui arhipeleag de spaţii private.

Cum ar putea toate aceste energii să coaguleze din nou într-un spirit comunitar? Şi se va întâmpla oare acest lucru înainte să dispară ce a mai rămas din patrimoniul construit sau cel natural ? Mai sunt şansele unei dezvoltări echilibrate?

Proiectul multidisciplinar Remix! are un caracter artistic, ştiinţific şi comunitar şi se compune din trei elemente principale:

O expoziţie despre realitatea teritorială a tranziţiei, de la vilele de lux la locuirea în condiţii de sărăcie extremă, de la relaţia cu monumentele şi patrimonial urban la modernitatea arhitecturală, de la planificare la creşterea necontrolată, de la problemele ecologice la imaginea satului şi oraşului. Sunt de asemenea prezentate abordări alternative (urbanismul democratic, arhitectura responsabilă, proiectele sociale) şi felul în care acestea încearcă să echilibreze mecanismele globale.

Un joc, în acelaşi timp expresie artistică menită să sensibilizeze publicul la problemele dezvoltării urbane şi să stimuleze implicarea personală, vizând de fapt un proiect sociologic.

Un instrument ştiinţific apt să dea răspunsuri despre felul în care un grup vede şi îşi doreşte să fie spaţiul său de viaţă.

Piesele sunt reprezentate de către cele nouă categorii ale expoziţiei. Jocul consistă în remixarea colecţiei de fragmente date, jucătorul compunând astfel propria sa imagine despre viitoarea dezvoltare urbană a României. În final, suma tuturor aceste jocuri individuale determină imaginea unui proiect comun, o imagine a identităţii noastre teritoriale; un joc de-a participarea activă şi responsabilitatea.

Analiza rezultatelor se va face prin publicarea unei broşuri de diseminare a rezultatelor studiului sociologic prezentate de asemenea şi în pagina web actualizată (www.arhitectura1906.ro)

Un catalog ce reprezintă prima analiză multidisciplinară (arhitectural - urbanistică, sociologică‚ antropologică şi ecologică) a fascinantelor evoluţii din teritoriul românesc în perioada de tranziţie (1990 – 2007).

Catalogul „Remix! Fragments of a country” premiat la ediţia din acest an a Anualei de Arhitectură Bucureşti, s-a bucurat de un interes crescut din partea specialiştilor, tirajul iniţial fiind epuizat. Acest catalog va apare în ediţia a II a la lansarea proiectului la Bucureşti.

Locaţie: Sala Dalles, Bucureşti

Perioadă: 07 - 26 iunie 2007

Organizatori: revista Arhitectura şi Uniunea Arhitecţilor din România

Parteneri: Carpatcement, Velux, Robstone, Asociaţia Fondului Cultural Naţional

Sponsor: Mons Medius

Parteneri media: BICAU, Igloo, Arhitext, 24 fun, Radio România Actualităţi, TVR1, TVR Cultural, Cotidianul, HotNews

Contact: redacţia revista Arhitectura

E: www.arhitectura1906.ro

T: 021.211.21.90; 021.212.03.85

redactor şef: arh. Ştefan Ghenciulescu 0721.248.212, redactia@arhitectura1906.ro

director de marketing: ing Raluca Marţiş 0722.673.475, publicitate@arhitectura1906.ro







No comments: