[1 an BB] Interviu cu Igu - Feeder.ro


Feeder.ro este unul dintre motoarele de baza ale culturii alternative in Romania. De cativa ani, Feeder.ro nu doar hraneste publicul cu stiri, Feeder.ro este o parte importanta a oalei culturale care Bucurestiul incepe sa devina. Igu, omul care se ocupa de Feeder, este unul dintre cei mai modesti oameni pe care ii cunosc. Tine proiectul Feeder.ro mai mult decat orice din pasiune, cu toate ca asta ii mananca foarte mult timp. Ne bucuram enorm ca a fost de acord sa facem un interviu cu ocazia implinirii unui an de Bukresh Blog. Multumim, Igu.

1. Cand ai inceput feeder.ro si cum era scena culturala "alternativa" atunci?
Prima versiune de feeder a fost pornita in 2003 (vezi imaginea atasata pt layout).
Avea o interfata f simpla. O zona in care bagai stirea (text + eventual foto) si o alta zona in care aparea stirea publicata. Putea publica oricine. Cu ajutor de la jester (www.etp.ro) pe partea de hosting si programare am facut prima versiune feeder. Nu se intamplau f multe evenimente in acea perioada. Iar cele care se faceau erau f slab comunicate. sapteseri si b24fun nu prea reuseau sa acopere si zona underground. Nici nu cred ca-si propuneau. Asa ca ca daca vroiai sa afli ce se intampla in web, unde baga electricbrother in seara respectiva sau ce piesa de teatru alternativ e in oras trebuia sa fi abonat la o gramada de liste de discutii (dintre care cele mai frecventate erau incepem si nettime), forumuri, mailinglist-urile artistilor etc
Eu eram unul dintre cei abonati la cam toate. Primeam informatii din f multe locuri, iar prietenii ma sunau sa ma intrebe “Ceva interesant 2nite?”
Si asa s-a nascut feeder. Am zis sa fac un shortcut intre artisti/organizatori si public. Un loc de informare pt prietenii mei care ma stresau cu telefoanele :). Nu l-am facut f public asa ca nici mare succes nu a avut. Dupa cateva luni (poate un an, nu mai stiu sigur :)) l-am inchis. Au urmat cateva luni de pauza iar cand am intrat in contact cu blogurile m-am hotarat sa-l redeschid dar cu alt profil. Am inceput cu lucruri frumoase de prin design, publicitate, film etc. Abia dupa vreo 2 luni au inceput sa apara evenimentele pe feeder. Evenimente gen lansarea fanzinului Incepem, City Slide, FreakStyle
Au aparut din ce in ce mai multi interesati sa-si promoveze evenimentele si incet-incet s-a transformat in site de evenimente 80%.
Cu toate ca se intimpla acum doar 2-3 ani simt ca a trecut f f mult timp de atunci. “Scena” s-a modificat f mult. Putinele evenimente de atunci erau mult mai bine primite decat generoasa oferta de acum. Pe vremea respectiva nu aveam parte decat f rar de nume mari de afara iar cei din tara parca faceau muzica mai din pasiune si erau mult mai apreciati. Flyerele erau ingrozitor de urate. Asta cand se gandeau sa faca si un flyer pt eveniment. Cred ca feeder-ul a impus in bucuresti regula flyerelor asociate partyurilor. Tindeam sa refuz publicarea unui eveniment daca nu avea flyer. Tot in acea vreme au aparut timid primii vj prin cluburi. Poate ca unii o sa ma contrazica si o sa-mi spuna ca vj existau mai demult dar eu ma refer la acel val care a aparut brusc pe la petreceri gen cele tinute in Exit sau Tralala. Matze incerca sa ma convinga de cativa ani ca asta e viitorul in domeniul party-urilor si ca afara vj-ul e pus la loc de cinste pe afis langa dj. Am trait sa o vad si p-asta. Aparusera multi dar f putini s-au tinut de treaba. Ma refer la Kotki (Mika+Dilma), Mari, Dreamrec (Silviu + Anton), Gontz, skvjs etc
Tot apropo de cum era acu vreo 3 ani, imi aduc aminte ca nu existau prea multe cluburi in zona alternativa. Era f frecventatul webclub, studio martin, dv8, propaganda, ramirez, resurrection (asta cred ca era ceva mai vechi) si mai tirziu exit. Cam astea erau toate. Acum lumea nu se mai duce intr-un anumit club ci la o anumita petrecere. Au inceput sa apara tot felu de locatii care sunt active doar cu ocazia petrecerilor. Test Point, White House, Ota, Tralala etc. Oferta cluburilor alternative fiind atat de mica ajunsesem sa ne cunoastem cam toti inte noi. Poate ca nu ne stiam dupa nume dar clar ne recunoasteam dupa figura si ne salutam. Acum si publicul si oferta s-au marit considerabil. La si mai mare!



2. Cat de mult si in ce fel crezi ca a contribuit feeder.ro la dezvoltarea acestei scene de atunci pana acum? Crezi ca s-ar fi dezvoltat la fel fara feeder?
Cred ca daca nu faceam eu feeder se gandea cineva sa-l faca pt ca se cerea asa ceva. Un loc unde sa centralizezi evenimentele alternative. Drept dovada dupa fedeer au aparut o gramada de site-uri asemanatoare. De dezvoltat, scena, se dezvolta si fara feeder numai ca el a fost un catalizator. Am grabit putin anumite procese :). Am fost de cateva ori pe punctul de a vinde/inchide site-ul dar mi-am dat seama ca o sa-i simt lipsa ca vizitator.
Feeder e din ce in ce mai vizitat si mai ales din ce in ce mai comentat. Incep sa se discute lucruri care pana acum nu aveau un loc de intilnire. Vezi comentariile generate de articolul lui Stefan Tiron despre public si cele de la anuntul despre Sofa Surfers Live.
Lumea incepe sa vorbeasca. Nu toti constructiv, prefera sa arunce cu noroi, dar e un inceput. Imi place sa cred ca am ajutat si ajut la cresterea scenei/pietei in acest domeniu.


3. Cat timp iti ocupa munca pentru feeder in fiecare zi?
Asta e cu adevarat o problema. Imi mananca din ce in ce mai mult timp. Undeva la 4-5 ore pe zi dar rasfirate pe parcursul unei zile intregi. Primesc stiri la orice ora.

4. Cat de mult selectezi din stirile pe care le primesti pe email si care e cel mai ciudat eveniment pe care cineva ar fi vrut sa-l promoveze prin feeder?
Partea cu selectatul e cu adevarat mancatoare de timp. Am ajuns sa pierd sirul artistilor si genurilor muzicale si risc sa promovez evenimente care nu sunt chiar pe targetul feeder.
Incerc sa filtrez cat mai bine stirile de pe feeder. Evident ca 80% din filtru este reprezentat de propriile gusturi. Cea mai ciudata stire a fost cea despre spunenu.ro pe care ulterior am retres-o in urma comentariilor aparute pe site.

5. E clar ca feeder e un succes si ca atunci cand ceva are succes apar si oameni mai putin pozitivi. Ti se intampla sa primesti hate mail sau sa fii criticat pentru ce faci cu feeder?
Mai primesc din cand in cand mailuri destul de personale din care nu inteleg absolut nimic. Mailuri f ciudate si scrise parca de personaje din thrillere. Fac schimb de astfel de mailuri cu Pax de la dordeduca.ro si ne distram citindu-le.
De criticat sunt criticat cam o data la 2 saptamani in genul “nu ma asteptam la asa ceva de la feeder”. F rar critici mai acide. Interesant e ca f multi au impresia ca in spatele feeder e o intreaga echipa si mi se adeseaza tot timpul la plural :)

6. Ai primit oferte de cumparare?
Nu chiar.

7. Cam cati vizitatori ai in medie pe zi sau pe luna? Care a fost maximul?
Din ce in ce mai multi. Momentan am cam 1100 vizitatori unici pe zi, iar pe noiembrie 2006 am avut 28.723 vizitatori unici. Recordul a fost de 3.255 vizitatori unici intr-o zi.
Datorita acestei cresteri, de 2 luni am scos la inchiriere spatiul de pe prima pagina. Cu succes :)

8. Exista concurenta pentru feeder?

Exista dar doar pe anumite segmente. Si nu ne consideram concurenti ci prieteni. De exemplu metropotam.ro este de departe cel mai de temut “concurent” dar doar pe zona evenimentelor mari. E poate cel mai bine organizat si complet site despre mainstream-ul bucurestean. Dragos Novac si echipa lui de fete fac o treaba f buna fara sa ne calcam pe picioare. Ei au un public mult mai larg iar eu unul ceva mai select-at :D E un fel de sapteseri/B24 online f bine pus la punct si f des update-at (inclusiv pe mobil prin urbee.ro) Pe zona de evenimente culturale f atent selectate mai exista Valentin cu alternativ.ro. Recomand. Pe partea de evenimente mai “naturiste” il gasim pe Pax cu dordeduca.ro. Sloganul “Unde sa nu stai acasa” este preferatul meu, iar “acasa” reprezinta de f multe ori urbanul/cimentul/noxele.
Lista incepem e activa in continuare dar simt ca s-a nishat pe o zona f culturala.
Ma mai intercalez dar f rar cu Lucian Marin si al lui grafic.lucianmarin.ro. Site f curat si plin de frumos din zona design-foto-publicitate-muzica-jocuri. Mai sunt site-uri gen afterparty.ro care prezinta evenimente mult prea variate fata de feeder. Cu alte cuvinte nu exista in acest moment un alt site care sa aiba exact aceeasi reteta si acelasi target ca feeder.


9. Ce faci cand nu faci feeder?
Am o firma de creatie de vreo 4-5 ani. F curand si portofoliul online la http://www.igu.ro/.
Identitate, web, print si alte proiecte f variate de la emisiuni radio si tv la consultanta.
Mai fac www.igu.ro/latrecut - un loc de basm cu accente rosii, un loc dulce-amar despre amintirile comuniste si cele imediat dupa revoultie. Un loc in care miroase a guma Turbo si in care copiii joaca frunza. Un loc gri dar f viu. O capsula a timpului pt cei din diaspora si nu numai.
Mai fac f mult moto. Marea mea pasiune.
Ma joc Call of Duty 2. Filme la greu.
Si in general incerc sa traiesc cat mai mult si sa vad cat mai multe lucruri/locuri noi.


10. Ce site-uri / bloguri citesti tu in fiecare zi?
De aproximativ 7 ani, primul site pe care-l vizitez zilnic e Apple - Movie Trailers. Mai urmaresc vreo 5 site-uri legate de moto, dpreview.com, seriouswheels.com, trafic.ro, manafu.ro, metropotam.ro, grafic.lucianmarin.ro, chestionabil.ro etc si evident google. Mai sunt o gramada de site-uri pe care le vizitez dar cam la 2-3 zile.

11. Nu-ti prea place sa apari in presa. Ti-e frica de o viata publica? Ai dat autografe?
Am refuzat cateva emisiuni la tv, am acceptat doar una la radio si 2 interviuri in presa.
Nu ma simt inca un lider de opinie, simt ca mai am f multe de invatat. prefer sa fiu omul din umbra. Cu toate ca cine chiar a vrut sa ma cunoasca a reusit. Autografe niciodata :)

12. Unde mergi cand vrei sa scapi de Bucuresti si de feeder?
Tot in Bucuresti dar in locuri ascunse si f linistite. Sau in locuri gen Balea, Portita, la bunici ori pe drumuri nestiute cu moto. F rar revin in locuri in care am mai fost. imi place sa descopar locuri noi. Am inceput sa ies si din tara din ce in ce mai des. Probabil urmeaza Madagascar :)

9 comments:

Anonymous said...

De apreciat!

dermon said...

Feeder.ro este o parte importanta a oalei culturale care Bucurestiul incepe sa devina.
iar? e o faza cu bucurestiul? eu aveam impresia ca feeder listeaza evenimente din tzara.

Anonymous said...

frumos interviu :)

Matei said...

Respect si thumbs up! pentru munca depusa in tot acest timp pentru cladirea feeder.ro.

CN said...

feeder is addictive

Anonymous said...

bravo "echipei" feeder.ro!

uae_flunky said...

igu face o treaba super! bravo

r_i_14 said...

bravo omu... esti tare... aprecieri eterne si sprijin la nevoie doresc/urez

Anonymous said...

Felicitari IGU! You are the best!