O viziune fantezista a Pietei Victoria


Probabil de prin anii '50.
Luata de aici.
[via BP&C]

6 comments:

Pinocchi0 said...

Dragut. Una ca in fata palatului in trei aripi sta, cine presupunem noi ca trebuia sa stea, la fel ca in fata Casei Scanteii. Alta ca una din doamnele schitate la plimbare poarta aproape o rochie cu crinolina.

Raiden said...

Da, stiu schita asta. Idiotii vroiau sa blocheze de tot Calea Victoriei.

Daca ne uitam atent, ce vedem astazi nu e departe de schita asta. Exista un bloc masiv intre Calea Victoriei si strada Buzesti, iar la intrarea pe Lascar Catargiu este un bloc destul de inalt.

Anonymous said...

Interesant cum de-a scapat rochia decadent-burgheza in ilustratie.

Gruia said...

Se dorea in 1959 realizarea unui ansamblu modernist unitar, in genul celui de la Sala Palatului. Desenul face parte dintr-o varianta a proiectului intocmit de acad. prof. arh. Duiliu Marcu, acelasi care a mai studiat sitematizarea Pietei Victoriei si in 1937 si 1952. Omul cunostea problemele, stia ce propune, nu erau lucruri fara noima, chiar daca acum ne par ciudate. Oricum, a fost o gandire superioara celei din 1987, care la randul ei a devenit superioara lipsei de orice gandire de dupa 1990.

andu said...

sigur nu e G. M. Cantacuzino?

Gruia said...

Sigur. Reproducerea este chiar dupa o plansa de autor.
Duiliu Marcu s-a preocupat mult de Piata Victoriei, dupa ce a proiectat MInisterul de Externe (actualul sediu al Guvernului). Piata ar fi trebuit sa aibe de jur imprejur un inel ocolitor, care nu s-a mai realizat.