bucuresti, 13




Bucureşti, 13″ este un film documentar in memoriam, despre dispariţia misterioasă a doi studenţi la Politehnică.

În iarna anului 1995, Ionuţ Bidescu şi Marian Tudose, studenţi la Politehnică, vor (din curiozitate accentuată) să viziteze ruina mănăstirii Chiajna, motivaţi fiind probabil de legendele legate de aceasta. Cei doi colegi se duc acolo cu o cameră de filmat. Ei merg să viziteze locul începand cu ziua de 14 Decembrie, două zile consecutive, pentru ca a treia zi, 16 Decembrie 1995, să plece pentru ultima oară de acasă.

Deducem din film că Ionuţ, după primele două zile de filmare, a lăsat acasă caseta ce conţinea tot ce filmaseră, inscripţionată cu textul “Bucureşti, 13″, nume ce reprezinta şi titlul documentarului. Nimeni nu a ştiut absolut nimic despre acestea până în 2008, când, în mod accidental, Gabriel Nicolescu, vecin al familiei Bidescu si chiar fost bun prieten al lui Ionuţ, găseşte la ghena de gunoi mai multe casete aruncate de bunica lui Ionuţ, cu filme vechi înregistrate de la televizor, printre ele aflându-se şi caseta filmată de cei doi. Filmul începe cu descrierea celor întâmplate, urmata de un scurt istoric al mănăstirii si odata cu acesta, se mentioneaza cateva legende despre ea. Ultima parte a filmului reprezintă chiar conţinutul casetei.

Descoperirea casetei a fost un şoc pentru ambele familii. Dosarele dispariţiei celor doi au fost închise de mult, iar autorităţile au refuzat să le redeschidă, după descoperirea casetei în 2008. Filmul a fost comandat de familia Bidescu, fiind realizat de Cosmin Gurău şi narat de Alexandru Banciu. Deocamdată, filmul se poate vedea aici.

18 comments:

Anonymous said...

Am vazut filmul. Daca e adevarat si nu s-a intervenit cu niciun fel de trucaj... e cu adevarat socant

Ionut said...

pare un fel de blair witch local. dar ma intreb daca torta aia e chiar un ozn.

cat despre faptul ca biserica ar fi blestemata, mi se pare interesant de vazut ca devine un loc malefic numai dupa ce e distrusa de turci. e locul unei infrangeri citita printr-un filtru primitv, mitologic.

iar faptul ca i-au aruncat clopotul in dambovita e legat de violenta superstitiei. un loc e distrus de cei care l-au ridicat pentru ca le-a inselat asteptarile.

'fragilitatea' locului mi se pare o iluzie, in conditiile in care turla a supravietuit aproape doua sute de ani, pana la cutremurul din 77. in bucuresti turlele bisericilor cad primele la cutremur. cea a manastirii chiajna pare sa fi rezistat destul de mult timp.

biserica a devenit un loc in care au loc crime si tot felul de alte lucruri pentru ca e in mijlocul unui camp feroviar, singurul loc inchis intr-o zona de gropi de gunoi. la asta se adauga si indiferenta bisericii ortodoxe romane care se pare ca voia chiar sa darame cladirea, dupa ce a lasat-o sa decada, considerand-o blestemata si asa mai departe.

drac baltzat said...

nu stiu ce sa zic.. eu in blesteme si fantome nu cred ca am umblat si eu prin locuri dubioase destule.. nici nu cred ca au fost omorati acolo de vreun aurolac sau ceva de genul asta ca le gaseau cadavrele.. oricum nu are sens ca acel clopot din film sa se fi auzit de la cimitir sau de la alta biserica (m-am uitat pe o harta si "relativ in zona" mai e o biserica si un cimitir).. nu trage nimeni (normal) clopotul noaptea. ar putea fi o "farsa" a localnicilor, dar tot nu cred ca s-ar auzi asa de clar pana acolo. dubios...

drac baltzat said...

eu nu cred nici in stafii si blesteme dar nici in varianta ca i-ar fi omorat aurolacii (le gaseau cadavrele acolo..). totusi clopotul ala se aude ciudat de clar. in "relativa apropiere" e un cimitir si o biserica, desi nu cred ca se tinea vreo inmormantare la ora aia pe intuneric si nici ca s-ar auzi asa bine de la distanta (e camp totusi.. poate ca se aude daca e liniste.. :-??). exista o slujba de seara, numita vecernie, care se tine la manastiri. la bisericile "de cartier" nu se tine. nu stiu insa cate clopote bat si cum.
dubios oricum..
torta aia cred ca era mai degraba de la un "locatar" care cauta sa se incalzeasca..

Anonymous said...

Totusi, era decembrie si se intuneca devreme. Cum batea vantul, clopotul putea fi de la o biserica din apropiere, la o slujba de amiaza. nu este imposibil. Nu cunosc zona, dar banuiesc ca exista o biserica pe acolo. Orice ar fi, documentarul ramane socant prin prisma faptului ca baietii aia chiar au disparut.

Anonymous said...

sunt socata!!!Locuiesc chiar in zona,in Giulesti Sarbi.Bunicii mei au locuit tot aici,casa in care stam este inca de la 1940 construita.Cum am auzit de poveste i-am povestit tatalui meu(fiindca eu sunt prea tanara ca sa va pot da detalii) insa mi-a spus ca nu a mai auzit de cazuri asemanatoare petrecute aici.(Bunicii mei nu mai traiesc.)

Iar in ceea ce priveste rezistenta bisericii,intr-adevar tot tata mi-a povestit ca au incercat sa o demoleze prin toate mijloacele posibile insa nu au reusit(atat de bine este construita).
Referitor la turla insa...turla nu era intreaga inainte de '77,mai erau in picioare doar o parte din zidurile laterale ale ei.

Anonymous said...

da.. dar doar manastirile au slujba de seara/amiaza (se numeste vecernie). bisericile "de cartier" sau "de cimitir" nu au asa ceva.. am si eu o biserica destul de aproape de bloc si tot nu se aude atat de tare clopotul, chiar daca e o dimineata de duminica linistita.. nush.. oricum chestia cu bolile misterioase cred ca se trage de la groapa de gunoi..

Anonymous said...

i want my 24 minutes back lol...

Unknown said...

mda,tind sa fiu de acord cu ionut.Urla a Blair Witch inca din primele minute ale inregistrarii.nu,nu cred ca e pe bune.Cu un program bun,se poate edita orice.Si e ceva in comportamentul celor doi care nu ma convinge,nu stiu de ce.Oricum,e interesant de vazut.E probabil proiectul unor studenti la atf sau alta facultate de profil.

Anonymous said...

E o porcarie.. pentru numele lui dumnezeu !?!!.... o copie ieftina dupa Blair Witch. se vede de la o posta ca e fictione 100%, nu "documentar". si o fictiune destul de prosta si lipsita de originalitate. ma mir ca a ajung pe blogul asta asa o aberatie, dar banuiesc ce din greseala :)

Anonymous said...

Eu am alta intrebare pt cei ce zic ca este o facatura:
Persoanele respective chiar au disparut la acea data? Daca da cum credeti voi ca s-a trucat aceasta filmare

Tudor Prisăcariu said...

nu mi se pare nimic socant. din contra, e o mare facatura, si inca una deloc bine realizata.

Anonymous said...

Am fost coleg de liceu cu Ionut. Auzisem ca disparuse, dar cand am vazut inregistrarea... Of, Doamne.Deci. ce pot spune despre el... era pasionat de fenomene paranormale si lucruri inexplicabile. Era foarte curios, pe mine nu prea ma atrageau astea... Dar acum nu stiu ce sa cred. Ma curtemura chestia asta. Nu pot sa cred asa ceva. Nu stiu cum pot sa explic ce am vazut filmat. Am stat si m-am chinuit sa inteleg, ore in sir. Deci ei efectiv s-au intors la chiajna si a treia zi, pe 16, dar asta nu avem filmat, ca lasase caseta acasa probabil.. Cine stie ce satanisti leau dat in cap si au facut ritualuri cu ei... Manastirea este chiar langa groapa de gunoi.. Puteau sa fie aruncati acolo.. Mi se face rau.

Anonymous said...

Daca ESTE TRUCAJ inseamna ca autorul este un mare nesimtit(sa spui ca este "documentar" cand nu este...)
Daca NU ESTE TRUCAJ inseamana ca e vorba de neprofesionalism(sa dai vina pe vrajitoare si OZN-uri, intr-o asemenea tragedie...)
Oricum ar fi, nu pot sa spun decat atat:TRAIM INTR-O LUME NEBUNA,NEBUNA,NEBUNA...

Anonymous said...

O copie ieftina de Blair Witch. Am fost la Chiajna ziua si noaptea, am urcat pe biserica, am facut fotografii. Intr-adevar exista o sumedenie de legende in ceea ce priveste manastirea si este impresionanta cladirea, dar cam atat.

Anonymous said...

Sinistru! oare familia nu a fost curioasa sa vizioneze acele casete? ce se stie de camera? oricum dupa ce au trecut atatia ani e greu sa cred ca se va mai afla ceva. .....

Anonymous said...

Cum pm sa fie copie dupa Blair Witch?
Ala a aparut in 1999 ..

Anonymous said...

eu unu cred ca nu e decat un scurt metraj semi-reusit. Adica inafara de scurta istorie a bisericii nu avem de-aface cu un documentar. Filmarea celor doi pare si nu pare autentica, adica data si ora nu prea se pupa cu nici un model cunoscut de camera din perioada aia si daca va uitati cu atentie pe spatiile intunecate lasa o dara in urma, o umbra. Ar mai fii si alte detalii legate de mobilier si aparatura. Acum daca acel clopot "standard" nu e rodul vre-unui efect marca adobe... ce pot spune, sper sa nu ma rapeasca alinenii. Oricum, e de vazut, eu unu il voi revedea pentru ca sunt nehotarat in ceea ce priveste autenticitatea filmarii.