Arheologie Industriala







Toate imaginile (c) Irina si Camil Iamandescu

Imaginile preluate de aici.

Am aflat despre Arheologie Industriala la intalnirea "Bucuresti - Vechi oras industrial" din 30 ianuarie de la ICR. Arh Irina Iamandescu este personajul cheie in domeniu in Romania si este membru fondator al Asociatiei pentru Arheologie Industriala. Aflati mai multe despre ce fac ei pe proaspatul lor blog.

Drama acestor cladiri este ca daca inca nu au fost demolate atunci urmeaza a fi sau sunt deja in curs de demolare. Fotografiile extraordinare de mai sus te fac sa te gandesti la niste cladiri protejare si bine ingrijite. De fapt ele sunt deja disparute sau partial demolate, chiar si in rarele cazuri in care sunt listate ca patrimoniu. Probabil ca pentru multi dintre noi a salva arhitectura industriala (de sec xix sau xx) e un lux in conditiile in care cladiri superbe sunt demolate saptamanal, iar intrebarea este "Ce salvam mai intai?"

Personal cred ca atata vreme cat in Bucuresti nu va fi reparata memoria orasului disparut in anii 70-80 vom continua sa demolam pana ne vom trezi cu multe blocuri si cu casa poporului. Sincer cred ca ar trebui interzise demolarile, de orice fel - ar fi singura solutie pentru stoparea terorii ceausisto capitaliste prin care trece Bucurestiul.

2 comments:

Anonymous said...

hmmm....e trist ce se intampla!Case purtatoare de istorie,de povesti,case fascinante prin arhitectura,prin detalii...cladiri care te duc cu gandul la frumos...sunt demolate sau lasate sa cada,nimeni nu le mai vede asa cum ar trebui,nimeni nu le mai apreciaza desi...sunt de o frumusete rara asa cum sun neingrijite dar analizandu-le in detaliu pt mine cel putzin sunt fascinante,spectaculoase.Ma doare cand vad ca sunt demolate si in locul lorse construieste altceva,"ceva modern" pt ca istoria si bunul gust (asa consider eu) nu mai sunt "de actualitate".Sunt mult prea frumoase,spectaculoase in cel mai bun sens al cuvantului...ca sa fie uitate,demolate,sterse de pe fata pamantului.Dar asta este traim in lumea in care traim,o lume in care nu se mai apreciaza si nu se mai pastreaza decat "modernul",o moda care dureaza putzin care"sezonul urmator nu va mai fi"...aceste case ..nu mai sunt apreciate...din nefericire pt noi

Radu Oltean said...

D-le Nanca
Sunt unul din cei care dispera la vederea distrugerilor fara precedent. Patrimoniul ind. e foarte valoros si special si e bine ca macar acum e cineva ca Irina care ne deschide ochii asupra acestor comori de arhitectura.
Aruncati un ochi si pe blogul meu, care are ca tema tot istoria Buc, bazata pe poze vechi in general. http://art-historia.blogspot.com/ Incerc si eu sa mai educ poporul...