Rusinea din Centrul Vechi





E greu de descris amestecul de sentimente pe care le-am trait in preajma ruinelor medievale din centru vechi din Bucuresti. Am trecut prima oara pe-acolo (vis a vis de Teatrul de comedie - ca sa vezi fatalitate, pe strada Tonitza) saptamana trecuta. In spatiul din a doua imagine erau 4 persoane - un tigan la 50 de ani stand pe vine si fumand o tigare, o tiganca de aceeasi varsta, cu tot arsenalul vestimentar (nu am absolut nimic cu ei, dimpotriva, doar vreau sa fie destul de clara descrierea) care sapa ca si cum ar fi sapat un camp si inca o tiganca de 15-16 ani care se pupa cu iubitul ei de aceeasi varsta care venise s-o vada la munca. In coltul din stanga sus era o gramada de oase, un schelet intreg, cu tot cu craniu, iar pe marginea gropii erau niste pungi cu mancare - pranzul celor patru muncitori. Ieri am fost din nou si de data asta nu era nimeni. Am facut fotografiile pe care le vedeti. Astazi am trecut iar pe-acolo si era aceeasi situatie ca si ieri. Pe strada Franceza erau vreo 10-15 muncitori care sapau, erau de varste diferite, intre 15 si 60 de ani, de etnii diferite si unii dintre ei erau beti si foarte beti. Nu aveau nici un fel de echipament de protectie sau uniforme. Unii erau incaltati cu adidasi (si lucrau in noroi), nimeni nu avea manusi sau casti de protectie. I-am intrebat ce e cu situl arheologic si de ce sunt oase umane vechi de sute de ani aruncate aiurea... Mi-au zis ca nu stiu si ca aumai venit si le-au mai luat cu sacii. I-am intrebat daca sefii lor vin sa ii vada vreodata si mi-au zis ca o data de doua ori pe zi...

Firma care se ocupa de reabilitarea centrului vechi se numeste Sedesa si este din Valencia. Banii provin dintr-un credit nerabursabil (adica bani moca) de la Guvernul Olandez, un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si bani publici (Primaria sectorului 3).

Inchei cu cateva cuvinte luate de pe site-ul companiei Sedesa:

Sedesa este un grup solid de companii, cu o experienţă de peste şaizeci de ani şi prezenţă internaţională. Înalta sa specializare atrage după sine afirmarea în multiple sectoare şi transformarea în realitate a multor proiecte şi infrastructuri ale căror fundamente sunt calitatea, respectul faţă de mediu şi capacităţile tehnologice solide.

UPDATE:
Sub nici o forma nu consideram
firma Sedesa ca unicul vinovat. Vina apartine evident autoritatilor (primarie, muzeu de istorie, ministerul culturii etc) dar si companiei spaniole si in ultima instanta societatii civile din Romania... Sub nici o forma nu ii consideram vinovati pe tiganii angajati sau cei care locuiesc in zona. Orice comentariu care ar sugera acest lucru nu va fi publicat si nici o forma de rasism nu va fi tolerata vreodata pe Bukresh Blog.

6 comments:

Anonymous said...

jenant, trist si revoltator in acelasi timp. si cand te gandesti cat de aproape este locul asta de muzeul de istorie si de alte institutii cu anume responsabilitati.
.....nu vede nimeni imaginile astea ?

Unknown said...

Speri ca nu te superi ca am tradus articolul in engleza si l-am postat pe blogul meu:
http://siderite.blogspot.com/2007/12/bucharest-in-all-its-glory.html

Baldovin said...

Cu adevarat trist. Ma intreb insa daca vina poate fi data pe niste muncitori de tip "Dorel" care se gandesc doar sa prinda vrun contrac prin strainatate si s-o duca ceva mai bine, pe o companie care si-a deschis o filiala aiurea prin Europa fara sa stie cu adevarat ce angajati are aici, pe Videanu pentru ca nu a facilitat asistenta unor arheologi antropologi etc. (desi la saptaturie anterioare s-a aratat ca e nevoie de asa ceva) sau ed insisi edilii vechiului Bukresh care au dezvoltat orasul peste un cimitir fara respect pentru cei trecuti in nefiinta. Nu stiu... poate ca a fost un cimitir de familie de genul momarlanilor din Hunedoara care isi ingroapa mortii in curte care si-au adaptat nefericit traditia la spatiul urban. Oricum rezultatul este cu adevarat rusinos

Radu Oltean said...

Nu inteleg prea bine ce va necajit asa mult. Tiganii sunt foarte folositi pe santierele arheologice. Ei doar sapa. Firma care face lucrarile nu are treaba cu arheologia. Ei vin DUPA ce se termina sapaturile de descarcare arheologica. Pana acum 150 de ani oamenii se ingropau in jurul bisericilor. Acolo e vechea bis. Sf Dumitru. Oasele alea sunt din vechiul cimitir al bisericii. Preotul bisericii ar fi trebuit sa primeasca un sac cu oase pt a fii reinmormantate.

Vlad Nancă said...

Radu, depinde ce inseamna descarcare arheologica... Nu cred ca inseamna sa lasi oase aruncate la intamplare, sa permiti sa se stranga gunoaiele, sa lasi situl descoperit saptamani intregi in care ploaia distruge zidaria veche de sute de ani... Chiar ti se pare OK felul in care se lucreaza in centru vechi? Cat despre tigani, ei n-au nici o vina ca sunt platiti prost, nu li se dau uniforme, cizme, manusi, casti de protectie etc

Radu Oltean said...

Normal ca nu sunt de acord cu mizeria si gunoaiele ce se aduna in gropi post-arheologi. Dar nu uita ca pe arheologii (vreo 2-rar3) stau 7 ore. Dupa aia pleaca iar gropile raman la indemana gunoaielor umane din zona. Ai umblat pe acolo seara, anul trecut sa vezi ce fauna era??
....................................
Faptul ca pe Lipscani au lasat ruinele la vedere e o prostoie cat casa. Primaria a cedat la cretinismele necunoscatorilor care plangeau de mila "vestigiilor istoriei noastre". Stii cum se face in vest sau cum s-a facut la Sibiu? Se marcheaza planul vechilor constructii cu un pavaj de alta culoare si eventual se lasa un martor de zidarie ascuns sub un capac transparent (dar nu mai mare de 1-2 m patrati. Acum, toate ruinele hanului Zlatari si al Grecilor se dezintegreaza. Vor trebui urgent acoperite!!!

PS E bine si corect politic? Prietenii stiu de ce...