bucuresti la paris


(putin cam tarziu anuntul, dar mai bine acum decat niciodata)

'Bucarest: une histoire de 2 villes'

la ville rasée par le regime totalitaire pendant les anées 80 et la
ville d'aujourd'hui
en photos, dessins et film


realisée par : Ioana Marinescu
photos par: Veronika Zapletalova, Ioana Marinescu, Andrei Stan
avec la collaboration de: Lina Meister, Robert Fearns

vernissage: vendredi, le 28 septembre, à partir de 19 h 00

Association Paris Historique
44-46 Rue Francois Miron, 75011 Paris (Metro St Paul)

l'exposition sera ouverte jusqu'au 28 octobre
Stefan Tuchila

News from "CASE CARE PLANG"

Proiectul 'case care plang' urmareste realizarea unei arhive publice de arhitectura, prin intermediul unei baze de date bine documentate si usor accesibila, in paralel cu organizarea de campanii, evenimente si actiuni culturale, artistice si educative in scopul cresterii interesului pentru patrimoniul arhitectural in randul persoanelor ce nu profeseaza in domeniul arhitecturii.

PROIECTE IN LUCRU:
1. PRIMA ARHIVA PUBLICA A BUCURESTIULUI
2. WORKSHOP-URI IN LICEE - rezultatul final va fi intocmirea primului 'manual' de arhitectura pentru liceele din tara
3. CAMPANIE TV
4. BRAND PT BUCURESTI - expozitie itineranta internationala
5. CASE CARE PLANG - IN TARA - implicare in proiect a marilor orase din tara

CINE POATE LUCRA LA ACEST PROIECT?

Avem nevoie de persoane care doresc sa faca ceva pentru arhitectura de maine. Cautam persoane creative, cu spirit de initiativa, capabile sa vorbeasca in public, sa redacteze articole; persoane organizate, care sa gestioneze materialele documentare. Ne intereseaza cunoscatorii de softuri pentru prelucrare foto, de arhitectura, web, grafica si video. Vrem oameni responsabili, care duc la bun sfarsit ceea ce au inceput, studenti sau nu.

DE CE AS LUCRA LA UN ASTFEL DE PROIECT?

Pentru ca este, in prezent, singurul proiect coerent care ridica problema patrimoniului arhitectural autohton la nivel extra profesional. Pornit ca o initiativa studenteasca, acesta a reusit, in aproximativ un an de zile, sa se faca auzit atat pe plan national cat si international, bucurandu-se de un feedback ce depaseste cu mult asteptarile unui program cultural, cu atat mai mult cu cat el este bazat pe voluntariat.

Daca vreti sa aflati mai multe, va asteptam SAMBATA, 20 OCTOMBRIE, LA ORA 11:00, IN SALA T2 A UNIVERSITATII DE ARHITECTURA SI URBANISM 'ION MINCU' DIN BUCURESTI. VA AVEA LOC O PREZENTARE A PROIECTULUI 'CASE CARE PLANG' CU ACTIVITATILE PROPUSE PE ANUL VIITOR.

Va multumim si va asteptam,

echipa CASE CARE PLANG
e-mail: contact@casecareplang.ro
http://www.casecareplang.ro

pasaj(gi)ul englez

imagine de epoca. in centrul imagini se poate observa fatada "pasajului"

Un loc pe langa care treci zilnic dar pe care il ignori total. Un loc UNIC in Bucurestiul contemporan. Un loc pierdut, decalat de viata orasului.

Pe scurt …. Pasajul (Pasagiul) Englez.

Ascuns de viata exterioara prin doua intrari extrem de inguste si intunecoase, Pasajul a reusit sa reziste intr-o forma mai mult sau mai putin identica cu cea initiala. Studioul foto aproape ca e mort astazi, insa barul ofera o imagine total diferita fata de imaginea pe care o avem despre oras. In fiecare zi aceiasi oameni, cunoscutii locului vin la un paharel. In fiecare seara aceleasi fete, aceleasi personaje.

imagini din arhiva personala 2002-2006 + imagini epoca - 31 imagini (click cifre mici stanga jos)

Toate acestea la doi pasi de Calea Victoriei si Piata Universitatii. Introducerea lui in aceasta zona a fost aproape simultana cu apariatia celoralte pasaje: francez, roman (distrus odata cu construirea Magazinului Muzica), lacrosse si se datoreaza in primul rand privirilor aruncate peste gard la „vecinii” parizieni. Daca Parisul avea pasajele lui, atunci si Micul Paris trebuia, si unde era cel mai potrivit loc daca nu pe axul cel mai aglomerat din urbe, Calea Victoriei. Pasajele bucurestene sunt, pe langa o necesitate functionala (nu foarte evidenta), un efect al modei. In general apar intre golurile dintre cladiri existente, nu fac parte dintr-un proiect general coerent (deh..Bucuresti :) )

vedere aeriana si plan de situatie

Aflat fata in fata cu Teatrul National (din care a „ramas” o fatada de Rigips) Hotelul Englez era cunoscut pentru ambianta sa deosebita, data de camerele insiruite pe pasarela. Odata cu trecerea timpului functia de hotel dispare (nu am gasit multe date istorice, dar fenomenul e general pe toata Calea Victoriei, odata cu al Doilea Razboi Mondial si „eliberarea” comunista). Se pare ca este inlocuita de cea de bordel (existenta partial si pe vremea hotelului). Puritanismul invinge, bordelul dispare si cladirea va capata o functiune cel putin ciudata pentru configuratia locului...locuire.


imagini din arhiva personala 2002-2006 - 12 imagini

In ciuda pozitiei de invidiat, centrul centrului orasului, Hotelul Englez impartaseste problemele altor hoteluri transformate in locuinte (zona lipscani), cu grupuri sanitare pe holuri, camere mici, inghesuite, multe dintre ele avand lumina data numai de curtea interioara.

planuri (autor necunoscut, daca se simte cineva sa ma anunte)

imagini din arhiva personala 2002-2006 - 7 imagini

Trecand peste toate acestea, peste mizeria si mirosul de urina (in ciuda eforturilor temerare ale unor locatari), peste nepasarea autoritatilor care lasa un loc unic sa se dezmembreze din ce in ce mai puternic, Pasajul Englez ramane un loc fermecator, ciudat, luminos (acoperisul de sticla creaza niste reflexe si culori unice), imbacsit, vechi, trist, uitat. O bucata dintr-un Bucuresti de altadata, inghetata intre calcanele a doua cladiri adiacente.

Numele de pasaj devine in acest caz inutil. Caci „pasajul” implica „trecere”, „parcurs”, iar acest lucru nu se mai intampla de mult timp in acest loc.

Bonus:









Stefan Tuchila


Bucuresti la Barcelona

Barcelona, 18 oct-18 noiembrie 2007
mai multe detalii la http://www.arhitectura1906.ro/

Stefan Tuchila

fara photoshop.....doar bucuresti

Ma gandeam ca primul articol depus de mine pe acest blog sa fie unul frumos, duios, sensibil si pur. Totusi nu am putut rezista tentatiei de a posta o imagine care mi se pare esentiala pentru orasul nostru drag. Reportajul sensibil e aproape gata, vine in curand

Cladirea de fata este terminata de foarte putin timp. Locatie : bvd Buzesti, langa Piata Victoriei. A fost vazuta de multi arhitecti/amatori de arhitectura ca o briza de aer proaspat, ceva „nou” si „altfel” pentru peisajul bucurestean.

img: Constantin Goagea, 2007

Dar minunea a durat putin.......acum Bucurestiul se poate lauda ca are „cel mai mare pachet de cadouri din Europa” alaturi de „cea mai mare cladire din Europa”.

Cladirea in starea ei „initiala”:



img: Stefan Tuchila, 2007

Stefan Tuchila
(material mai detaliat in numarul urmator din Arhitectura, noiembrie 2007)

Bucuresti 1989 - Rangoon 2007


Graffiti proaspat, pe caldirea universitatii de arhitectura.
Despre situatia din Birmania cititi aici.
Fotografii de Tudor Prisacariu

Expozitie camera80 la Carturesti



camera80 a luat fiinta in urma cu aproape un an, avand ca scop promovarea tinerilor fotografi romani intr-un spatiu virtual care functioneaza dupa regulile unei galerii de arta din lumea reala. Azi, camera80 inseamna 27 de artisti care au expus 33 de proiecte.

camera80.ro a fost modalitatea cea mai simpla de demarare a acestui proiect, insa, inca de la inceput, dorinta a fost de a iesi din spatiul virtual de indata ce numarul celor implicati in proiect va fi suficient de mare si acest lucru va fi posibil.

Acestea fiind zise, va invitam pe toti la vernisajul primei expozitii camera80 care va avea loc in mansarda Librariei Carturesti din Bucuresti, Str. Arthur Verona nr. 13 (langa Cinema Patria), Vineri 12 Octombrie la ora 19. Vor expune Alina Andrei, Elena Ciobanu, Sabina Dimitriu, Tudor Ene, Dacian Groza, Mihai e acolo! si Tudor Prisacariu. Expozitia va fi deschisa intre 12 octombrie si 12 noiembrie.

Va asteptam pe toti!

www.camera80.ro