Prisme: vederi de la oras. (irina bako)


















































































































Unele locuri din oras imi provoaca lehamite. Altele ma lasa neutra. Iar cateva, mmm. Asa e si cu voi, sigur-sigur. Nu-i asa ca intr-o buna zi, oricand ar fi fost (sau va fi) ea, v-a venit sa faceti o poza cu ceva din oras? O zvacnire de moment, un clic si gata. Sau, ma rog, in unele cazuri, o expunere, un iso, o diafragma, o postprocesare, dar, in fond, o fotografie cu drag. Simt o mica nevoie de locuri frumoase, sau nu, dar de locuri prin ochii vostri/nostri.

Cateodata e dureros si fad doar secul informativ. Si nu trebuie sa fim cu totii fotografi ca sa iasa sincera o poza. Se schimba asa multe in oras, nu? Parca toate formatiile si toti cantaretii din lume s-au vorbit sa ne invadeze cu afise anul asta. De te intrebi cine mai lipseste din retrokaleidoscop.
Gata TNB-ul cu rezidentele lui, copiii s-au mutat la Suburbia si la turistii de pe Lipscani. Se darama, se construieste, se darama iar. IKEA e un lounge cool. Uranus-Rahova se preface in loc de joaca pentru tineri, intelectuali si tineri intelectuali. Rokolectiv si AVMotional rup gurile targului si randurile artistilor (si aficionados-ilor, ca se poarta) electro. Orasul creste cu locuri cu nume de poveste ca Edenia, Liziera, Northpoint Residence, New Town Residence sau Neopeninsula. Creste si in inaltime cu cladiri de birouri amplasate langa cele mai frumoase biserici, ca sa le tina umbra vara si sa le pazeasca iarna de crivat, bineinteles. O cladire din 40 langa alta din 2007 langa alta din 87, asa suntem si noi, locuitori cu precadere francofoni si pe alocuri slavi, nepotii bunicilor nostri, spasiba-pardon. Diversi, autentici si cu o dorinta lenta de schimbare. Care trebuie si ilustrata, ca un jurnal foto. Cred.
(Si apropo, de ce tot tineretul, baieti si fete, are coafuri cu smoc punk in varful capului?)

Am deviat. De la sine inteles. Oricum, ideea acestui post e ca ar fi foarte bine si frumos sa existe un sub-bukresh unde sa poata pune tot romanu (sau nu neaparat) snap-shots sau fotografii complexe sau ce-i doreste inimioara, pentru ca, in fond, blogul asta e al vostru, iubitori-si-uratori de Bucuresti.
Problema e ca eu habar n-am cum sa creez subsidiara asta.
Asadar, le-am cerut unor oameni sa-mi trimita poze cu ce le place (sau nu) la Bucuresti, si am primit ceva feedback nonsalant si uimitor. Cristian Smeu, Adrian Bulboaca, Suzana Dan si Stefan Marginean sunt primii care mi-au raspuns. Sper, mult, sa faceti si voi asta.

Irina Bako

9 comments:

Anonymous said...

Intotdeauna mi-a placut cum descrie Irina lumea. Mi-a parut rau cand a disparut unehistoirecompliquee, dar ma consolez cu faptul ca tot ce-a scris ea acolo a ramas in feed reader.

Sunt incantat de initiativa si ma bucur ca pe langa Bükresh voi avea o sansa in plus sa privesc Bucurestiul din departare, in ipostaze de multe ori intime, ca un voyeur. Multumesc Irina, multumesc Bükresh.

Anonymous said...

hdr hype !!! haha

Anonymous said...

hm, gand la gand cu bucurie - si pe mine m-a apucat cheful de facut snapshots - cel mai tare sentiment e ala cand stau pe balcon [pe iancu de hunedoara] si vad masini cum trec, timpul cum trece, norii cum trec.

Orasul trece in fata mea.

Anonymous said...

Very nice photos!!
: )



Saludos*

Fyurien said...

Amazing photos!

I've always wondered how photos like that are actually taken. Do you do a lot of post photoshop work? I have a pretty decent camera and try to take interesting photos, but none come out like that.

Any advice?

◯blisique said...

they're not my photos, they belong to some nice, talented friends, and only the first three have some serious photoshop work to make'em look like hdr.
i'll ask the authors if they can give you advice, all right?
thanks for the post.
:)

Anonymous said...

foarte bună fotografia de pe victoria socialismului. a cui e?

Mawdot said...

mie imi place aia cu buldozeru

Anonymous said...

sa teo dau la moe