Padurea irosita












In urma cu cateva saptamani, iesind din casa, am vazut bradul din prima poza. Am scos aparatul, i-am facut poza si mi-am continuat drumul. Mi-a iesit un altul in cale, apoi inca unul, si tot asa pana cand o poza s-a transformat in 3 zile de mers prin Drumul Taberei.

A trecut o luna de la Craciun, am mancat, am baut, am primit si am facut cadouri. Si cu ce am ramas? Craciunul pleaca si se duce, brazii aruncati raman. Din pacate cele 50 de poze de le mine de pe site sunt doar o treime din intregul reportaj: cam 150 de poze, 2-3 sute de brazi si asta doar in Drumul Taberei. Daca luam in calcul tot Bucurestiul cred ca ar iesi o padure destul de mare. Daca privim la scara nationala sau globala e deja foarte trist. Mai mult, felul in care brazii erau aruncati m-a facut de multe ori la gropi comune si sa fac o analogie intre cazul de fata si un masacru.

In afara de catastrofa ecologica, in cazul Romaniei mai intervine si nesimtirea oamenilor care desi se plang ca traiesc in conditii proaste nu fac decat sa le inrautateasca, aruncand absolut orice in fata/spatele sau chiar langa scara/zidurile blocului.

Ce e de facut? Daca in privinta nesimtirii romanilor s-ar putea face multe, in privinta brazilor taiati solutiile nu sunt atat de evidente. In conditiile in care anual se taie miliarde de copaci la nivel mondial, o parte a omenirii continua sa intretina acest obicei doar de dragul de a o face. Daca Craciunul ar fi pe bune, nu ne-ar trebui nici brad, nici cadouri si nici mancare in cantitati ridicole. Dar chestiile astea sunt intiparite prea adanc in mintile oamenilor asa ca daca vine unul ca mine si scrie asta o sa fiu luat ca rebel fara cauza sau nebun si nimic mai mult. Si nici eu, cel putin momentan, nu fac nimic altceva decat sa fac poze si sa scriu, fara sa previn nimic in mod concret.

In timp ce faceam pozele m-am intalnit cu un tip care mi-a spus ca el e directorul ADP (Asociatia Domeniului Public) Sector 6 care m-a intrebat de ce fac pozele. Pentru ca n-am fost prea dornic sa vorbesc cu el, a ras zicand ca le fac doar de dragul de a arata ca asa sunt brazii. Luand chestia asta ca exemplu, cred ca cel mai important pentru fiecare dintre noi e sa privim orice problema la o scara mult mai mare decat blocul sau cartierul nostru si sa intelegem ca brazii astia taiati nu sunt doar gunoi ce trebuie curatati de pe domeniul public. Mai departe depinde de fiecare in parte ce e dispus/isi permite sa faca.

8 comments:

Victor Plastic said...

uau, cat de trist.

trebuia sa ii duci la reciclat sa ii faca hartie (igienica sau de alt fel).

in ciuda nesimtirii.

I-Dana said...

trist! :( io d'asta am renuntat la brad de Craciun (dupa ce doi ani la rind am incercat sa replantez bradutii cumparati in ghiveci... fara nici o sansa)

levabalkin said...

Alaturi de bradul de Craciun mai putem mentiona:
- mersul la colindat fara sa sti vreo colinda, cel putin nu mai mult de o strofa.
- taiatul porcului intre blocuri
- inlocuirea cartilor postale si a scrisorilor cu sms-uri
- traditionalele CocaCola
etc ...

Despre sacrificarea animalelor, fierberea tuicilor si alte reflexe gospodaresti exista reglementari ieuropene ... n-am auzit nimic despre taierea brazilor.

Anonymous said...

The horror... the pain!

Anonymous said...

majoritatea brazilor de la noi sunt din import. unde sunt crescuti in crescatorii cu scopul precis de a fi taiati la un moment dat pentru a deveni pomi de craciun. nu a distrus nimeni nici o padure. singurul lucru care ar putea fi imbunatatit este legat de reciclarea lor.
va rog eu mult nu va mai impacientati atata pana nu cunoasteti situatia - romania nu este despadurita si nici nu va fi prea curand.

Tudor Prisăcariu said...

bineinteles ca cel care a avut ceva de obiectat a fost din nou anonim. sarind peste asta, eu stiu foarte bine ca brazii aceia erau majoritatea de import, crescuti spre a fi taiati si ca nu s-a taiat efectiv o padure "naturala". oricum, tot o padure s-a taiat. faptul ca sunt crescuti special e o prostie si mai mare, nici pe departe o scuza. asa cum am spus, problema nu trebuie privita doar la nivelul romaniei ci la o scara mai mare.

cat despre faptul ca romania nu va fi despadurita prea curand: daca ar fi asa nu cred ca WWF ar fi lansat campania salvati parcurile nationale din romania. nu crezi? am fost in retezat si am vazut cu ochii mei pomi taiati in centrul parcului unde teoretic nu ar trebui sa se atinga nimeni de nimic.

Vlad Nancă said...

In Romania oamenii de la tara merg inpadure sa ia lemne de foc ca in evul mediu, de parca padurea ar fi un bun privat in care fiecare merge si face ce i se scoala... Nicaieri in lume asa ceva nu se poate intampla.
In afara de asta, marile companii de cherestea cumpara lemn la sub pret de la oameni care taie padurea ilegal si incurajeaza dezpadurirea.

In plus, draga Anonimule, nu cred ca e cam belicoasa atitudinea asta de "romania e gradina maicii domnului"?

Anonymous said...

Pe lamga importanta colosala pe care o are pentru clima....povestea o stie toata lumea..practicul..nema
ma gandesc la un film anticipativ,datator de idei(11.09.2001)Fight Club...si mintea imi zburda spre un proiect de mass distrucsion al traditiilor astea
(aaaaa...tipa face o comparatie faina intre o rochie de domnisoara de onoare si un brad...ambele sunt generatoare de placere pentru o zi iar apoi aruncate..doar impactul!!!)