Piata Obor face loc la Mall






De ceva vreme se tot vorbeste despre daramarea celei mai vechi piete din Bucuresti. Un primar PSDist de ocazie care s-a impritenit rapid cu investitorii multinationalelor insista sa intre cu buldozerul peste o parte importanta din istoria si cultura Bucurestiului. Motivul pe care il invoca este ca e murdaria. Solutia lor este sa darame. Propun sa daramam atunci tot Bucurestiul si sa facem un mare mall. Sau o catedrala care sa ne mantuiasca. Culmea e ca primaria ar trebui sa se ocupe de curatenie iar solutia lor este buldozerul. De ce nu se gandeste oare primarul sa restaureze Hala Obor si sa faca o zona de "comert civilizat" acolo [Ontzanu a incercat acum cativa ani sa darame si Hala Obor insa n-a reusit pentru ca este monument de arhitectura - Arh Horian Creanga care a mai "semnat" si Blocul Aro - cinema Patria, Hotel Aro din Brasov si Stadionul Republicii (cel ingropat de arhitectii regimului Ceausescu) ]?



De ce nu se preocupa primaria sa darame colcaiala balcanocapitalista din intersectia de la Obor sau de fatadele blocurilor acoperite cu reclamele pritenilor investitori?
Sper totusi ca Ontzanu nu va reusi sa scape si sa darame piata asa cum a daramat monumentul "1907", sper sa existe reactii serioase si sa incercam atat cat sa mai poate sa pastram istoria orasului intacta si neatinsa de presiunile investitorilor. Si mai ales sper ca in anul 2010 si chiar si in 2020 sa pot cumpara legume si fructe adevarate din piata nu mizerii modificate genetic de la cora, hardcora sau hipercora...







9 comments:

Anonymous said...

ai abordat si tu un subiect mai serios in sfirsit si uite reactii aicea...nimic, dar nimic...e mult prea mult pentru bucurestenii trendy, asta nu mai intra in sfera lor de interes deja

Anonymous said...

In ziua in care am citit stirea pe net, m-am "revoltat" la serviciu si am sustinut ideea ca e o prostie sa darame piata si sa faca inca o porcarie de mall. Culmea, multi sunt de acord cu asta - considera ca astfel de piete sunt o rusine pt Bukres. Mai bine ar scapa de mafia din piete. Unii au in cap doar shoping la mall, haine de firma (de duzina), junk food etc.
Uof!

Leave U said...

ma simt nevoit sa intervin. am stat exact acolo un an si cred cu tarie ca e cel mai jegos loc din bucuresti. sper ca stiti ca vis-a-vis, pe trotuar, doarme lumea cu zilele pe niste cartoane. ar trebui data jos si cladirea aia la care va refereati voi. eu zic ca ar trebui clar facut ceva cu apital privat pentru ca un privat vrea sa-si pastreze curat in curte pentru ca sa-si protejeze brandul. nu sunt impotriva boemiei bucurestiului, imi plac tiganii aia care tipa "fiare vechi luam", mi se pare ca da un anumit farmec bucurestiului. dar zona aia trebuie salvata, iar tarabagii nu au forta necesara sa faca ceva cu jegul de acolo...

Vlad Nancă said...

Draga Leave U,
Gandesti exactca cei care cred ca Ceausescu a facut bine ca a daramat "pentru ca oricum cadeau la cutremur casele alea"... Tu daca ai niste jeansi la care tii mult si te stropeste unu' cu masina ce faci, ii arunci si cumperi unii noi sau ii bagi la spalat? Dupa ce primariile au 'modernizat' toate pietele traditionale din Bucuresti transformadu-le in erori arhitecturale din beton, fier si sticla acum vor sa darame Oborul pentru un Mall. Comert civilizat nu inseamna sa vina o corporatie sa exloateze saracia si jmecheria locala inseamna cu totul altceva. Nu stiu daca cunosti piata Boqueria din Barcelona - http://www.lodgephoto.com/galleries/spain/barcelona/people/pages/ES-E-0335.html, crede-ma era foarte foarte murdara pana cand a fost facuta curatenie. Sunt la fel de multe piete in Budapesta... Solutia mizeriei nu este buldozerul la fel cum solutia pentru un comert civilizat nu este Mall-ul... Nu ti s-ar parea cel mai corect ca Bucurestiul sa cinsteasca o zona traditinala de comert facand un concurs de arhitctura corect si transparent pentru constructia unei PIETE in OBOR?

Anonymous said...

Multumesc MULT pentru fotografii, m-au facut sa ma simt acasa, la piata intr-o zi sa sambata :-)
Sper sa nu darame piata dar n-ar fi rau sa o curete un pic.
Si cred ca abordarea ta e un pic rautacioasa, fotografiile arata doar fata "cazuta" a zonei, parculetul arata binisor, poate ca statuia s-ar fi putut integra in peisaj dar hei, asta e, a fost demolata.

rheak said...

Horia Creanga, nu Horian Creanga. Sunt convinsa ca e un typo doar, da poate asa o sa afle si leave_u despre "cladirea aia la care va refereati voi."

ma rog. e o prostie sa faca acolo un mall, e kaufland la cativa m mai incolo, e metro ceva mai departe etc. sa ma mai scuteasca cu mall-urile care omoara orice initiativa individuala. despre jeg, recunosc e foarte murdar, dar lucrurile astea se pot repara mai simplu prin renovari, prin regulamente si asa mai departe. o competitie de arhitectura pentru renovarea pietei etc. (ca altfel se ajunge la o aberatie de constructie ca in piata amzei).

ontanu e un retardat.

Digital Writing said...

Problema nu este doar ca este foarte murdar si neigienic acolo, dar este zona cu cele mai multe tranzactii ilegale, cu un trafic infernal, iar acel magazin sinistru pare o corabie in deriva, adapostind scursura produselor chinezesti refuzate chiar de chinezi.

Sigur, nu un mall este solutia, dar nu m-ar deranja igienizarea, organizarea comertului stradal, reorganizarea magazinului si destramarea retelelor de suti din zona.

Anonymous said...

va ovine sa darame piata obor si hala obor
au 304 ani
decand e acolo pe locul ei
vrea sa construiasca un mol in locul ei
ce are daca o lasa acolo .. trebuie sa lasama acolo ca sa mai cumparam si noi
poate si copii nostri o sasi faca cuparaturi din piata obor chiar si noi facem cumparaturi e normal sa darme piata obor
noi cumparam de acolo si o sa cumparam in continuare
daca nul alegem pe primaru din sectoru 2 si alegeam aletul era mai bine nu asa
piata obor este ce mai veche din romania si vestul europei
are ceva daca o lasam acolo
asa o sa mergem la primarie ca sal convigem pe primuru sectorului 2 ca sa nu darame
ma mai amintiti cum ara acum cati va ani cum facem cuparaturi
unde mai gasim legume atat de prospete ca la piata obor
mai facem si cuparaturi
haine incaltiminte mai luam
lom la copii ghiozdane inbrcaminte pentru scoala . eu nu ACEPT ASA CEVA.daca o sa darme noi nnu o sa mai avem legume prospete sau mancare prospata
uni omeni acolo muncesc ca sa si hranesca copii .. femeile batrane au usturoi ccare zice ia firul cu 10.000 lei vechi daca mergem la magazine sau in hipermacheturi
dam mai mult, si avem mai putin. daca nu vreti sa darme piata obor ducetiva la primarie si scpuneti nu vrem sa se darme piata obor .. daca va duceti o sa ma gaziti si pe mine acolo . multumesc mult ca ati avut timp sa cititi. multumesc mult

Anonymous said...

Piata obor in Epoca de Aur B/W

http://www.britishpathe.com/record.php?id=83533