biserica parasita din chiajna















Langa groapa de gunoi din comuna Chiajna, se afla o biserica in ruina. In jur se intinde o campie brazdata de trasee feroviare. Mormane de gunoaie se aduna in partea dinspre comuna, iar langa soseaua de centura mai este inca un deal format din gunoaie, in continuu bantuit de un stol nesfarsit de ciori.















Cu toata vecinatatea ei murdara, biserica e un cu totul altfel de spatiu. Este impunatoare ca dimensiuni, iar interiorul ei armonios proportionat transpune vizitatorul intr-o stare de liniste si contemplatie. Pe scurt, biserica este ceea ce am putea numi o ruina venerabila.






















Isi emana propria atmosfera, trimite la propriul ei vis. Si suntem probabil obisnuiti sa ne visam in catedrale gotice fara tavan, din care au mai ramas doar nervurile de piatra ale stucturii. Insa romantismul nu trebuie sa fie ceva in mod necesar legat de un fundal catolic. Si respectivul sentiment nu trebuie neaparat sa trimita in aceeasi directie, mai ales ca e vorba de un spatiu diferit.






















Multe din bisericile ortodoxe din oras nu reusesc sa transmita privitorului socul estetic al unei catedrale gotice. Si asta pentru ca in majoritatea lor bisericile noastre au fost ridicate de maestrii straini, incat dupa plecarea lor modelele de constructie s-au deteriorat.

Totusi exista biserici in care formele nu sunt balbaite si intentia unui constructor abil se poate citi cu usurinta in proportii, in felul in care detaliile si intregul functioneaza impreuna ca o totalitate. O asemenea biserica este si cea din Chiajna. In zidul fara tencuiala, pana si impletitura caramizilor care da nastere formelor boltilor si zidurilor pe care acestea se sustin fascineaza ochiul.









Biserica are un trecut aproape mitologic, dar si un viitor destul de incert. In mod extraordinar, pana la cutremurul din '77, biserica avea si turla. Imi amintesc ca am vazut o fotografie a bisericii din Snagov, inainte de restaurare si arata mult mai darapanata decat cea din Chiajna. Si in conditiile astea pare si mai ciudat ca e in intregime anonima si neatinsa, dar asta e o alta discutie.

Un muncitor la caile ferate mi-a spus ca acum cativa ani oamenii din localitate au venit cu masinile si, legand cabluri de otel de pilonii bisericii, au incercat sa darame bucati din ea pentru a o transforma in cariera de caramizi. Mi-a mai spus ca ar exista un proiect de amenajare a unui hipodrom, care ar insemna daramarea bisericii. Nu stiu cat sa cred din cele doua povesti, insa biserica este in mod vizibil abandonata.

Si poate intr-o alta tara locul de langa biserica ar fi dotat cu o parcare si cu un hotel, in felul acesta vanzand turistilor culturali situl. Nu ma incanta prea mult transformarea unui monument de arhitectura intr-un produs, dar biserica din Chiajna ar trebui in mod cert sa fie vizitata de mai multa lume. Si asta pentru ca exista locuri care, desi isi duc zilele in mizerie, il imbogatesc pe cel care le calca pragul.

18 comments:

Anonymous said...

Pai mai bine facem o catedrala mare langa casa poporului, da-o dreaku de biserica... Noua ne trebuie sa avem cel mai mare din lume, nu ceva sensibil si frumos... Wtf!

Anonymous said...

Salut Ionut!

o ruina similara se afla si la Afumati, alaturi de un cimitir inundat...din aia a ramas doar un fragment din zona altarului...Doar biserica trebuie sa-si recupereze "membrele"...dar nu o face, poate ca Catedrala e o prioritate acum???Cine sa-i stie pe cei din BOR.
Iar acum despre biserica transformata in bibelou-vitrina-de marfa....Am vazut la Nesseber, in Bulgaria, un oras la fel de spectaculos ca pozitionare precum sunt Venezia si Dubrovnik, citeva bisericute din sec. XII-XIV transformate in bilciuri de kitsch...tabloiase, iconitze, artizanat de tot felul(majoritatea gretoase!). M-am gindit atunci: poate asta a fost pretul pe care a trebuit sa-l plateasca memoria acestui loc, ca bisericile sa ramina in picioare, sa fie restaurate, mentinute intr-o stare oarecum prezentabila...
Cine sa investeasca la Chiajna, cind gunoiul o va ingropa-n curind???

Anonymous said...

what a great place for art!!!

xyz said...

wuao
god god place for anything, salut Blad!!

Anonymous said...

Apropos de ruine, mai poti vedea inca ruina mai moderna a blocului de birouri UTI de la Vasile Lascar, pana nu o sa apara o mandra cutie de sticla in locul ei.
Ca in vremile astea alerte nu ne mai permitem sa lasam timpul sa-si faca treaba, ce daca avem o casa din anii 60 fara cusur, cu plansee de beton, cu fatada de piatra, nu mai e la moda, noi vrem sticla... multa sticla... din aia verde prin care nu se vede inauntru...

Tudor Prisăcariu said...

pana la urma unde exact e ruina bisericii si cu ce autobuz se poate ajunge acolo? (daca exista transport in comun pana acolo)

Anonymous said...

se ajunge cu 162, se vede trecind podul Drumului Sabareni peste calea ferata

Anonymous said...

Ai putea cumva documenta afirmatia asta:

Si asta pentru ca in majoritatea lor bisericile noastre au fost ridicate de maestrii straini, incat dupa plecarea lor modelele de constructie s-au deteriorat

Din cate stiam eu, nu e adevarat. Oricum, acesti maestri ar trebui sa fie din tarile ortodoxe, dar chiar si asa, arhitectura religioasa romaneasca este foarte diferita de cele ale tarilor vecine.

Spre exemplu, in Grecia (si cred Bulgaria) nu exista turla, sau e foarte scunda; iar turlele rusesti sunt foarte diferite (vezi biserica rusa de pe Doamnei - daca nu ma insel - sau cea de la Kremlin).

In ce priveste "socul estetic al unei catedrale gotice", nu prea e nimic de mirare - arhitectura gotica apartine unui alt spatiu cultural, in care se vorbeste, poate, de "socul estetic al unei biserici ortodoxe"...

Ionut said...

imi place foarte mult ultima remarca, conforma careia un obiect strain de spatiul cultural in care te afli iti poate produce respectivul soc estetic.

de putine ori am trait asta in fata unei biserici ortodoxe. si nu e vorba sa cauti frumusetea in alte locuri care nu iti apartin. mai degraba, foarte putine din ele mi s-au parut a fi frumoase, sau bine construite.

cat despre informatia referitoare la mesterii straini, se poate sa ma fi pripit. e posibil ca generalizarea sa sune foarte fals.

Anonymous said...

Probabil ca n-ar trebui sa insist - e prima oara cand "contribui" la un blog, sunt obisnuit cu forumurile (si gafez si pe acolo, din rasputeri).

Cred ca lucrurile cu care suntem obisnuiti nu ne mai surprind, sigur, e un truism, dar ne putem educa sa cautam incantare (+diacritice) in tot ce intalnim in fiecare zi.

Arhitectura traditionala, religioasa sau altfel, este cumva pe masura noastra, am copilarit cu ea si am crescut cu ea si particularitatile ei ne par "normale". Ca niste pantofi purtati, cine stie ce-am gasit la ei cand i-am cumparat, acum sunt doar comozi. Doar un strain poate vedea ceva interesant la ei.

Din intamplare, noroc cu serviciul, am ajuns prin Grecia. Unde bisericile sunt... altfel. Turtite. Bombate. Si nu sunt pictate (in exterior). Asta e momentul in care iti aduci aminte de Voronet. Sau poftim, de Balaneanu.

Nu te suspectam de cosmopolitism. Doar ca eu traiesc cu ideea fixa ca noi - balcanicii in general - avem tendinta sa minimalizam lumea noastra, adevarul e intotdeauna in alta parte.

Si uite asa am ajuns foarte departe de excelentul tau articol, pentru care am uitat sa te felicit...

Ceea ce ma grabesc sa fac :)

Doctor Beetle said...

O alta biserica in ruina am fotografiat si eu. http://doctorbeetle.blogspot.com/2007/05/ruinele-manastirii-buciulesti.html

Dorin said...

am copilarit in Giulesti, am vazut manastirea si inainte de cutremurul din '77. m'a atras intotdeauna, are un magnetism al ei. inca mai avea urme de pictura in altar si pe bolti. nu stiu in ce masura s'ar putea face un obiectiv turistic. numai cand imi aduc aminte ce era la groapa de gunoi si ma ia groaza... te mancau mustele de viu, nu stiu cum traiau oamenii aia acolo. in plus, peste calea ferata s'a deschis alta halda de gunoi. cred ca asta e soarta ei, sa moara incet, pana se va contopi cu pamantul. e un loc trist, in groapa aia zac toate casele moarte de pe Uranus, acolo s'a carat tot ce s'a demolat din '80 pana in '89.

Olivia said...

umm ce picturi? din cate se stie , biserica nu a apucat sa fie pictata . nici macar sfintita . daca cunosti mai multe detalii referitoare la eventuale reprezentari parietale , subscrie t rugam

Anonymous said...

Buna, pana acum 2 luni , terenul din jurul bisericii + biserca a apartinut primariei si de putin timp a fost data Mitropoliei. Din cate stiu a fost delegat un preot sa se ocupe, se pare ca inca se gandesc ce sa faca cu ea. Oricum a aparut vesnica problema- banii.Acum se incearca sa se faca rost de bani pentru solidarizarea ei.(se pot recurge pentru astfel de situatii la fondurile de la Uniunea europeana dar , ar trebi ca sa puna si biserica cam 25%).De asemenea s-a inceput un releveu.
O mare problema in restaurarea ei o constituie si faptul ca nu are un istoric( toate actele au fost arse intr-un incendiu)-Va rog daca gasiti date despre istorice(sau chiar si povesti) despre ea va rog sa scrieti .

Anonymous said...

Buna, pana acum 2 luni , terenul din jurul bisericii + biserca a apartinut primariei si de putin timp a fost data Mitropoliei. Din cate stiu a fost delegat un preot sa se ocupe, se pare ca inca se gandesc ce sa faca cu ea. Oricum a aparut vesnica problema- banii.Acum se incearca sa se faca rost de bani pentru solidarizarea ei.(se pot recurge pentru astfel de situatii la fondurile de la Uniunea europeana dar , ar trebi ca sa puna si biserica cam 25%).De asemenea s-a inceput un releveu.
O mare problema in restaurarea ei o constituie si faptul ca nu are un istoric( toate actele au fost arse intr-un incendiu)-Va rog daca gasiti date despre istorice(sau chiar si povesti) despre ea va rog sa scrieti .

Anonymous said...

da-o draqu de ruina. asta ar tr daramata si sa se fak ul loc de kolectare a gunoiului akolo dak tot este atat de mult. sincer da religia a luat-o serios la vale kn mai crede k inainte? tuamne ajuta...kn stie poate o sa se interzik in sc...(wow k bn ar fi) kurand ( cred si sper) k toate biserikile si manastirire veki s darapanate sa fie demolate si sa se fak kva util in loku lor...ca si in locul ruinei astia...makr o groapa de gunio sa se faca asa nu ar mai tr k un camp intreg sa fie contaminat de gunoaie...eu sustun din toata inima demolarea.

Cosmin Gurau said...

Persoana care a spus ca e de acord cu daramarea ei este vizibil retardata. Ruina manastirii Chiajna e una dintre cele mai frumoase, impunatoare, misterioase si speciale din Romania. Ma numesc Cosmin Gurau, si in urma cu doi ani am realizat probabil primul mocumentar din Romania, "Bucuresti, 13", a carui faima pana la urma se datoreaza mult si blogului acestuia. Si pentru asta tin sa multumesc acestui blog si persoanei/persoanelor ce se ocupa de el. Ideea e ca de atunci am facut o pasiune pentru monumentul acesta, si m-am atasat de el. Dupa cum a spus si tatal meu, pe care l-am urnit cu greu sa vina si el sa o vada, este o constructie indrazneata, mai ales pentru vremea ei.

Anonymous said...

La cat de dobitoci sunt romanii, o s-o darame sigur. Ceea ce ar fi chiar trist! In Romania nu prea mai vezi astfel de superbitati... toate sunt transformate dupa placul si dupa nevoile statului... BANI BANI BANI! Sa le iasa lor bani, multi bani!
Si aici cu atat mai mult pentru ca e aproape de capitala, care o sa se extinda, si constructiile lor o sa ajunga pana in Ploiesti! Case, viloace, mall-uri si alte cartiere de bogatasi. Cu adevarat TRIST!