Billboart in Bucuresti, lucrarea lui Nanca




Billboart in Bucuresti este un proiect initiat de Centru Ceh si derulat in colaborare cu News Outdoor, Billboart Bratislava etc... 6 artisti romani si 6 cehi expun pana la sfarsitul lui Septembrie pe diferite billboarduri in Bucuresti. In saptamanile urmatoare vom publica pe Bukresh Blog imagini cu lucrarile lor. Pentru inceput, cu voia dumneavoastra, lucrarea mea... :)

Falsul panou de santier este o reinterpretare a unei lucrari mai vechi de-ale mele - "Propunere pentru Catedrala Mantuirii Neamului (2003)". Lucrarea din 2003 a fost facuta cu mult timp inainte de a se decide ca locatia pentru catedrala sa fie in curtea Casei Poporului si mai ales fara a sti ca sfantul si megalomanicul locas urmeaza sa fie mai mare decat creatia dictatorului Ceausescu. Ironia mea s-a transformat intr-o ironie a sortii si Catedrala urmeaza a fi construita intre Parlament si Ministerul Apararii. Nu cred ca mai e nevoie de explicatii prea largi pentru a intelege ca lucrarea de acum incearca sa atraga atentia asupra situatiei in care istoria unei cladiri traumatizante ca efort si costuri umane si economice se repeta si ca deja statul sustine finaciar proiectul lunatic...

Panoul se afla pe Strada Izvor, in coltul parcului Izvor, langa Casa Poporului si locatia pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

6 comments:

Vlad Nancă said...

Da, e o greseala de scriere... BENEFICIARUL!!! :))

Anonymous said...

Imi place ideea unui fals panou de santier precum si design-ul cu biserica aparind deasupra casei poporului. La cit de pacatosi sintem e evident ca numai ceva pe scara larga ne poate mintui :)

Zilele trecute in Belgrad am avut ocazia sa vad rodul altor vise de megalomanie, "cea mai mare catedrala ortodoxa din lume", Sf. Sava, inceputa in 1935 si neterminata inca. Probabil ca asta va fi si soarta Catedralei Mintuirii Neamului.

Vlad Nancă said...

Pana si 1935 e un an bun de construit catedrale. Nici nu m-as supara daca s-ar face o constructie cu arhitectura contemporana dar mi-e clar ca nu se va intampla asta. Asa cum mi-e la fel de clar ca BOR nu va avea niciodata o initiativa sociala in regula. Vreau sa vad centre de zi pentru homeless, vreau sa vad azile de batrani, vreau sa vad fundatii pentru protectia categoriilor sociale defavorizate, vreau sa vad macar ca restaureaza biserici vechi, monumente de arhitectura. Ei in schimb vor bani si putere. Dumnezeu sa ii ajute!

Anonymous said...

Amin.
Ai dreptate. Asta e singurul cuvint pe care pot sa il adaug la cele spuse de tine.

Anonymous said...

wow Vlad, te-ai lăsat de maşinuţe?

Anonymous said...

Draga Vlad, desi nu sunt un fan al modului in care a fost rezolvata problema catedralei, pot spune cu certitudine ca in problema lipsei asistentei sociale exagerezi. Exista centre de zi, exista case de copii si azile de batrini ridicate și patronate de Biserica (de parohii sau manastiri). Exista si fundatiile despre care spui, exista si biserici vechi restaurate. Ba chiar si centre medicale. Si din toate acestea nu exista una-doua, ci mai multe. Problema ca nu le vezi este a ta. Deci, nu ar fi mai corect sa nu calomniezi? Sa stii ca toate acestea exista si ca pentru ele au muncit si muncesc destui oameni, uneori pe mai nimic. Iar dumneata ii jignesti. Cu ce drept? Marian M