De cateva zile se vorbeste tot mai mult in presa despre proiectele primariei care e pusa pe daramat si ulterior pe construit. Se pare ca anul asta e anul in care reincep demolarile in Bucuresti. Daca unii dintre noi n-am apucat sa vedem cum era cred ca din 2006 vom avea ocazia sa retraim istoria. Videanu de altfel promitea inca din campania electorala ca se va ocupa de proiectul Esplanada. Un alt proiect este largirea prin demolari a strazilor care fac accesul de la Piata Victoriei la ceea ce va deveni Catedrala Mantuirii Neamului. Uite ce zice Wikipedia despre ce se intampla in anii '70 si '80:
Începind cu 1972, Ceauşescu trece la punerea în aplicare a unui proiect de "sistematizare" a localităţilor urbane şi rurale. Prezentat de către maşina depropaganda ca fiind un pas major pe calea "construirii societăţii socialiste multilateral dezvoltate", programul debutează la sate prin demolări în masă ale gospodăriilor ţărăneşti şi strămutarea familiilor afectate în apartamente de bloc construite. Apogeul acestui program a fost însă reprezentat de demolarea a sute de monumente istorice, inclusiv biserici şi remodelarea Bucureştiului în stil ceauşist (peste o cincime din centrul capitalei a fost afectata). Casa Poporului (actualmente sediul Parlamentului) se numără printre cele mai mari construcţii din lume, ocupând locul doi, după Pentagon. Proteste venite din partea unor organizaţii neguvernamentale internaţionale au jucat un rol important în stăvilirea acestor planuri megalomane şi probabil în salvarea a ceea ce a mai rămas din monumentele istorice aflate pe lista neagră a dictatorului.
Se pare ca incepand cu 2006 vom lua parte chiar la inceperea lucrarilor pentru noua casa a poporului - Catedrala Mantuirii Neamului. Uite ce zice site-ul Patriarhiei despre constructia catedralei langa Casa Poporului: Construirea Catedralei Neamului pe acest amplasament va constitui o frumoasa alăturare a celor mai importante instituţii ale statului, care formează un fel de acropola: Parlamentul, Biserica şi Armata.
Locatia Catedralei si planurile de largire a accesului dinspre Piata Victoriei
3 comments:
la revedere drag loc drag..
Niciodata nu am spus pana acum "v-am spus eu!", de altfel, urasc oamenii care spun asta :), dar bagai si eu mai demult un comentariu la http://bukresh.blogspot.com/2006/01/calea-grivitei-no-88-90.html , in care spuneam ca ce e acum in zona Hotel Marna - Cinema Feroviarul va fi ras in doi-trei ani pentru un zgarie nori. Nu e un zgarie nori, ci o strada, si se pare ca se va intampla chiar mai repede decat ma asteptam.
BTW, la intersectia Sevastopol-Buzesti e o casa in care a stat Iorga (dupa cum arata o placa de la intrare), banuiesc ca nici asta nu are nici o insemnatate istorica si va fi rasa.
Ma uimeste ca in ciuda concursului Bucuresti 2000 si a enormei discutii din jurul Casei Poporului si a semnificatiei ei negative pentru oras, initiativele care ii urmeaza ii valideaza de fapt solutiile.
Aveam impresia ca demolarea unei strazi, translarea de imobile, lipsa intelegerii importantei tesutului urban sunt lucruri care tin de o mentalitate de dinainte de '89.
Casele demolate si locuitorii lor nu au putut sa protesteze impotriva regimului. Ma intreb daca intre ei si noi exista vreo diferenta.
Post a Comment