Uitasem de Catedrala Mantuirii, dar postul de mai jos al lui Vlad mi-a adus aminte din nou de ea. Dupa o scurta cautare pe google am gasit un fel de film de prezentare facut de Patriarhie, in care se discuta istoria ideii de catedrala a mantuirii, tema de arhitectura si se vorbeste despre procesul prin care au ajuns la respectiva solutie.
Inevitabil, cand se pune in discutie propunerea lui Carol I nu se vorbeste despre faptul ca era o propunere legata de Razboiul de Independenta, fiind deci o idee civila de monumentalizare a eroilor neamului, neavand nici o legatura cu biserica ortodoxa, in fond. Ideea nu era de a oferi cadou Patriarhiei un enorm edificiu, se dorea cinstirea unor oameni care au murit pe front. Si atunci cand se mentioneaza 'rezistenta' la proiect nu se da nici un indiciu asupra naturii sale (faptul ca un alt monument de arhitectura - mausoleul din Parcul Carol - urma sa fie distrus).
Interesanta e si remarca patriarhului, conform caruia biserica ar trebui sa fie 'frumoasa, o expresie a sufletului romanesc in bucurie'. Din pacate, bisericile mici, de secol XVII si XVIII din Bucuresti sunt mult mai umile si mai placute la aspect decat proiectul respectiv, care nu face altceva decat sa duca pana la ultimele consecinte nationalismul romanesc trecut prin distorsiunile megalomane comuniste.
Nu se spune nimic nici despre faptul ca tema de arhitectura ca atare - Catedrala - e in fond eminamente catolica. Catedrala e locul unde isi are sediul episcopul, sau unde isi are 'catedra'. Biserica ortodoxa romana descopera de-abia la sfarsitul secolului XIX inceput de XX tema arhitecturala a bisericii urbane, la care nu se poate spune ca da solutii teologice sau arhitecturale prea stralucite. De obicei se fac imprumuturi din Occident (rozase, ancadramente gotice, statui - care sunt o blasfemie apropo de 'chipul cioplit'), se 'umfla' micile biserici rurale sau de manastire pana la dimensiuni care devin caricaturale, sau se face un stil compozit din 'tot ce are Romania mai bun in domeniu'.
Dar Romania are biserici de lemn in Transilvania, biserici influentate de stilul gotic in Moldova si biserici construite de mesteri sarbi in Tara Romaneasca (vezi biserica de la Curtea de Arges). Nici urma de 'stil national unitar'. Catedrala trebuie sa aiba un stil romanesc care trebuie inventat astazi, in anul 2010, chiar daca au mai existat incercari in sensul asta si inainte.
Pentru niste ortodocsi seriosi si pentru niste arhitecti seriosi tema Catedralei Mantuirii Neamului e un lucru putin mai complex, care cere solutii pe masura. Comentariul rautacios la adresa concursurilor de arhitectura anterioare - care au dat rezultate nesatisfacatoare - e folosit ca argument pentru sustinerea tezei conform careia adunarea de 'arhitecti care au construit deja catedrale', pe care patriarhul ii indruma in maniera lui Ceausescu, sunt mai competenti decat un autor singular al unui proiect.
In acelasi sens merge si alcatuirea comisiei de construire a edificiului, formata dintr-un cleric si doi ingineri. Nici un arhitect printre ei! Si in comisia de evaluare a proiectului castigator, aceeasi situatie. Singurul arhitect e expert în studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, deci evalueaza proiectul doar din punct de vedere practic, pentru ca arhitect e patriarhul.
Apoi, ideea de a cere fiecarei patriarhii locale recomandari de arhitecti suna destul de prost si rezultatul final arata tot ca un tort mai mare, de pus langa alte torturi, doar ca-s comuniste.
Prin amplasarea Catedralei langa Casa Poporului, Patriarhia Romana nu face altceva decat sa confirme validitatea initiativelor constructive ale lui Nicolae Ceausescu, pe care de bine de rau l-a sustinut si inainte de 1989 si cu vorba si cu fapta.
E interesant de vazut si faptul ca locul in care se desfasoara discutiile despre proiect in filmul de mai sus este cladirea Marii Adunari Nationale, construita de arhitectul Maimarolu in 1907. De la aceeasi tribuna isi rostea Ceausescu cuvantarile sale catre popor. Wikipedia zice:
În perioada socialistă edificiul a funcționat ca sediu al Marii Adunări Naționale, organul suprem al puterii de stat a Republicii Socialiste România. După evenimentele din 1989 a redevenit sediul Camerei Deputaților, iar în anul 1997 a intrat în posesia Patriarhiei Române.
Stilul narativ si optimismul sfatos al discursului din documentar amintesc de atitudinea unui comentator de cincinal.Trinitas TV!
Catedrala Mântuirii Neamului va avea 110 metri înălţime, 12 lifturi, capacitate de 5.000 de pelerini si ne va costa 400 milioane de euro. Stirea aici. Catedrala are si site web.
un dar pentru eternitate - 400 milioane de euro
Subscribe to:
Posts (Atom)