Sunt Tina şi ador Bucureştiul. Sunt o femeie - pot să zic în engleză? – in her early thirties, dar nu arăt chiar aşa, ceea ce poate fi derutant uneori, de aceea oamenii îmi spun Tina-derutina. Derutina este şi o substanţă foarte puternică care acţionează împotriva monotoniei, dar nu despre asta am să vorbesc acum, ci despre ce am văzut eu prin Bucureşti. Nu am un aparat foto digital, dar am fotografiat cu ochii minţii lucrurile pe care le-am văzut şi despre care vă povestesc acum
Ţăran citind. Era pe vremea pieţei Obor, aia veche, şi eu treceam cu tramvaiul. Sau el trecea cu mine. Era una din zilele alea când, ca de obicei, aveam o carte cu mine din care uitam să citesc pentru că spectacolul străzii mi se părea pur şi simplu mai captivant. Nu citeam eu, dar uite că citeau alţii. Un ţăran cu cuşmă, ilic, cizme, pantaloni jerpeliţi şi prăfuiţi, întins languros peste nişte saci cu cartofi, cu bărbia sprijinită în podul palmei citea. Şi era aşa de absorbit de ce afla...am mai apucat să-l zăresc cum îşi înmuia degetul în gură să dea pagina
Muzicantul de la casino. Îl ştiţi pe ăla de stă la universitate, în faţă la Princess şi cântă la acordeon? Într-o seară cânta el cu patos, ca de obicei, şi doi copii ai străzii erau transportaţi. Şi nu, nu erau mijloace de transport în comun. Stăteau acolo cu ochii învăluiţi de melancolie şi cu gurile căscate ca prostiţi de uimire că uite, ce poate să facă omul ăsta!
Crucea de neoane. Într-o zi pornisem aşa aiurea cu nişte prieteni cu gândul să mai vedem ce mai e prin Bucureşti. Am început-o tacticos cu Mântuleasa, am traversat Călăraşi, şi ne-am afundat tot mai adânc printre nume necunoscute în labritul de pe lângă strada labirintului. Străzile au chemări, aşa cum probabil simt şi bărbaţii când văd câte o femeie. Zăreşti un colţ de grădină, o fereastră deschisă, lumină la etaj, nu te mai gândeşti, te duci. Nu contează de unde vii, încotro mergi sau ce aveai de făcut. Auzind o chemare din asta am găsit şi eu crucea de neoane, halucinantă, strălucind dintre tufişuri, undeva pe lângă strada Vulturilor.
Vise. Pe Fundeni o dacie tractată de un taxi. În maşina victimă el ţinea mâinile pe volan, ea privea ţintă înainte. Amândoi tineri, serioşi, cu feţele lucind de la căldură, nu-şi spuneau nimic. Păreau osteniţi, învinşi de un nou necaz. Bancheta din spate încărcată la refuz. Pe geam se zărea o cutie de carton, probabil de fructe şi pe un colţ se vedea un fragment din mesajul publicitar, scris rasturnat, cu susul în jos: dreams.
Drujbe, maci şi ventilatoare. Mai încolo, pe soseaua de centură, în timp ce toată lumea stă la barieră, numai vânzătorii ambulanţi par să mişte. Trec prin faţa maşinii cu aceiaşi pantofi, mai mulţi vânzători, unul după altul cu aceiaşi pantofi, câteodată cu ochelari de soare, tricouri (nu au roz că am întrebat) şi pălării de cowboy. De curând au “băgat” drujbe. “Domniţa, vă dau o drujbă?” mă întreabă unul din ei zâmbind. Eu mă uit la macii de la marginea drumului, crescuţi lângă calea ferată. “Hai!”, mă îmbie el din nou. Eu cu gândul la maci şi alte lucruri îl privesc drept în ochi. Îl ştiu. Acum câteva zile stătea în cur pe calea ferată. Avea alături un ventilator mic de plastic roz cu elicea galbenă şi încă unul la fel în mână pe care-l asambla.
Cu barca. Într-o zi eu şi vecina mea priveam apusul, fiecare din balconul ei, de la etajul 7 si 9. O văzusem de puţine ori, era un copil. La un moment dat îşi scoate mainile înafara balconului şi începe să vâslească liniştit spre apus din balconul devenit barcă. Eu mă lepăd de haine şi intru să înot pe lângă ea.
diana pavlenco
Bucuresti 1974 - 1975
De la Cristian Voinea:
"Salut! Am gasit o carte cu fotografii facute in Bucurestiul anilor 74-75. Astea sunt scanurile promise acum ceva timp...
Cartea se numeste Bucuresti, autorul este George Serban. Are o scurta introducere in romana, engleza, franceza si germana si cuprinde 244 de fotografii. Am scanat ce mi s-a parut mai reprezentativ."
Multumim Cristian
Labels:
book,
documentary,
history,
photography
bucuresti, 13
“Bucureşti, 13″ este un film documentar in memoriam, despre dispariţia misterioasă a doi studenţi la Politehnică.
În iarna anului 1995, Ionuţ Bidescu şi Marian Tudose, studenţi la Politehnică, vor (din curiozitate accentuată) să viziteze ruina mănăstirii Chiajna, motivaţi fiind probabil de legendele legate de aceasta. Cei doi colegi se duc acolo cu o cameră de filmat. Ei merg să viziteze locul începand cu ziua de 14 Decembrie, două zile consecutive, pentru ca a treia zi, 16 Decembrie 1995, să plece pentru ultima oară de acasă.
Deducem din film că Ionuţ, după primele două zile de filmare, a lăsat acasă caseta ce conţinea tot ce filmaseră, inscripţionată cu textul “Bucureşti, 13″, nume ce reprezinta şi titlul documentarului. Nimeni nu a ştiut absolut nimic despre acestea până în 2008, când, în mod accidental, Gabriel Nicolescu, vecin al familiei Bidescu si chiar fost bun prieten al lui Ionuţ, găseşte la ghena de gunoi mai multe casete aruncate de bunica lui Ionuţ, cu filme vechi înregistrate de la televizor, printre ele aflându-se şi caseta filmată de cei doi. Filmul începe cu descrierea celor întâmplate, urmata de un scurt istoric al mănăstirii si odata cu acesta, se mentioneaza cateva legende despre ea. Ultima parte a filmului reprezintă chiar conţinutul casetei.
Descoperirea casetei a fost un şoc pentru ambele familii. Dosarele dispariţiei celor doi au fost închise de mult, iar autorităţile au refuzat să le redeschidă, după descoperirea casetei în 2008. Filmul a fost comandat de familia Bidescu, fiind realizat de Cosmin Gurău şi narat de Alexandru Banciu. Deocamdată, filmul se poate vedea aici.
Labels:
documentary
Drumul Taberei, 1968
These are all images taken by Dan Dimancescu in 1968. Please see the rest of them and commentary by Mr Dimancescu here.
Mr Dimancescu is Honorary Consul of Romania in Boston and we are honoured to have his 1968 pictures here.
Labels:
architecture,
documentary,
photography
Bucurestiul disparut
Dupa imaginile lui Dan Vartanian si cele ale lui Andrei Pandele, apar noi imagini marturii cu strazile rase de buldozerele ceausiste. Uitati-va la ele si ganditi-va ca in Bucuresti in 2008 se drama, nu la fel de organziat dar poate la fel de mult ca in anii 80.
Fotografii de Dan Perry preluate de aici.
Foarte interesant si setul 2 de imagini din Bucurestiul anilor 80 si 90.
Fotografii de Dan Perry preluate de aici.
Foarte interesant si setul 2 de imagini din Bucurestiul anilor 80 si 90.
Labels:
demolition,
documentary,
photography,
urbanism
"Image and identity: Bucharest in the 1930s and 1990s"
"This paper introduces the phenomenon of modernism in Romanian architecture between the two World Wars from a present-day Romanian perspective in order to assess the characteristics and achievements of the period through the eyes and minds of Romanian commentators, for whom the connection between past and present is so immediate and necessary."
[...]
"...in the absence of a specific cultural direction and the supporting legislation to encourage its implementation, these major interventions within the fabric of Bucharest represent the culture of internationalism, the culture of everywhere and nowhere, the culture of utopia in its literal sense. The question for Bucharest and for Romania, as indeed for so many cultures which have newly emerged from autocratic rule, is not so much how to cope with the physical reality, but what to build and why?"
[...]
"The Master Plan of 1934 was a unique document in the manner in which it so rapidly embodied the ideas of the Charter of Athens of 1933 and of other modernist manifestos, into a practical working tool. As such it was far ahead of many city plans of the period and by comparison with later urban planning policy documents elsewhere, which attempted to embody modernist ideas in both radical and conservative manner, Bucharest's plan had already done so with disarming practicality. As an urban evolution, Bucharest was some fifty years behind its European counterparts in 1918, but by 1939 it seemed some twenty years ahead of most of them."
[...]
by Ernie Scoffham, Department of Architecture, University of Nottingham
Read the entire paper here
Labels:
architecture,
history,
modern,
urbanism
Parfumul unei strazi pierdute
[...] Trecand prin stanga Palatului de Justitie, pasim pe o strada plina de incarcatura istorica. Din pacate sufera, fiind vitregita de animatia negustoreasca de la inceput de secol XX. Acum, tot ce se mai pastreaza este Biserica Domnita Balasa. In fata noastra un bloc. Dar Podul Calicilor isi continua povestea pana dincolo de Piata G. Cosbuc. [...]
www.la-pas.com
Mineriada de catifea
Pune mana pe o perna si vino sambata, 14 iunie, la ora 15:00 fix langa fantana de la Arhitectura (Universitate) sa ne batem de ne sar fulgii timp de 5 minute. Sarbatorim relaxat mineriada pe 2008 printr-un flash-mob fara vrajba si vanatai.
*Regulament de capaceala cu perne:
Dă sfoară-n toată ţara despre bătaia cu perne. Bătaia cu perne nu începe mai devreme de ora prestabilită. Jocul se încheie după aproximativ 5 minute de la declansare. Nu loviţi persoanele care nu au perne în mână, decât dacă acestea v-o cer. Pentru “STOP JOC”, aruncă perna din mână. Oricine are în mână o pernă, cunoscut sau necunoscut, reprezintă un adversar şi poate fi “căpăcit”. Este interzisă introducerea unor materiale adiţionale sau alte obiecte contondente în pernele de luptă. Singura “încărcătură” acceptată este puful natural din pernă, cu variaţiuni ornitologice pe temele găină, raţă, pinguin, etc. Încercaţi cu încredere pernele cât mai moi!
Enjoy!
*For more pillow entertainment, visit http://1315iunie.blogspot.com/
citeva precizari.
1. actiunea ARE semnificatie politica, dar aceasta se rezuma la evenimentele din 13-15 iunie 1990; evenimentul nu are nicio legatura cu contextul electoral si nici nu ne dorim astfel de asocieri
2. acest eveniment este un protest impotriva modului in care a fost minimalizat de-a lungul timpului faultul din 13-15 iunie la adresa democratiei
3. un astfel de protest il consideram absolut necesar in masura in care autorii morali ai mineriadelor sint inca in libertate, sub protectia imunitatii parlamentare - dar si sub cea a intregii clase politice romanesti a carei tacere demonstreaza mai mult decit complicitate.
4. ne place sa credem ca poate fi un semn ca societatea romaneasca a depasit momentul in care tirnacoapele si bitele rezolvau probleme de drept constitutional
5. prin acest eveniment nu parodiem, ci onoram memoria celor care atunci au avut curajul sa organizeze primul protest non-violent dintr-o Romanie care - teoretic - era libera.
6. credem ca acesta era idealul lor: o Romanie in care o bataie cu perne si nu una cu rangi si tirnacoape este suficienta pentru a lansa un semnal politic serios.
Labels:
events,
public space
Fotografie de arhiva
1915: The exterior of the Royal Castle, Bucharest
Men, women and children sitting at lines of tables with food in identical bowls at the 'Daily Bread' institute in Bucharest
circa 1920: King Ferdinand of Romania with Italian Prince Spoleta at a parade of troops at the Royal Palace
circa 1930: Gypsies in Bucharest, they live in tents pitched in the middle of the street
circa 1930: A barefoot fruit seller peddles his wares in a street in Bucharest
Traffic and children in a flooded street in Bucharest after heavy rainfall in the region, 1st July 1935
2nd June 1936: Some of the 120,000 followers of Romania's National Peasant Party protresting against the government in Bucharest
The proclamation of the new Romanian constitution is pasted upon the walls of Bucharest
2nd December 1938: King Carol II and Crown Prince Michael of Romania driving in an open car from the station to the Royal Palace in Bucharest after an extensive tour of Europe
16th October 1939: Pedestrians and traffic on Calea Victoria, the main street of Bucharest
18th February 1940: General Ion Antonescu and Horia Sima, the Romanian Iron Guard Leader, in a limousine, both wearing the green Iron Guard uniform and heiling the crowds as they drive through the streets of Bucharest
Green-shirted young fascists, Romania's Iron Guard, standing side by side with traditionally-dressed men in the Place de Minai Viteazu in Bucharest
October 1941: The Bratianu Square in Bucharest, capital of Romania
circa 1948: A policeman in Bucharest keeps his uniform perfect by a daily visit to the bootblack
16th November 1949: A crowd gathered in Victory Square, Bucharest, to celebrate the 32nd anniversary of the Russian Revolution
View of the plaza at University Place in Bucharest, Romania, 1950s.
circa 1955: A view of The Take Ionescu Boulevard in Bucharest which is the capital city of Romania. it lies on the tributary of the River Arges and was founded in the 15th century
circa 1955: The sign informs customers that it is strictly forbidden to discuss politics in the cafes of Bucharest
circa 1955: Romanians celebrating May Day in Bucharest
A group of men and women stand outdoors at a street market in Bucharest, Romania, 1960s
circa 1960: A busy corner in the market place in Bucharest
22nd June 1960: Nikita Khrushchev, the Soviet politician, with Gheorghiu-Dej, the first secretary of the Romanian Workers' Party, talking to Ana Boghina, a 'hero of work', in Bucharest on the party-day of the Romanian Workers' Party
circa 1965: A street pedlar in Bucharest busking for money with a young companion
1967: President Nicolae Ceausescu (1918 - 1989), Romanian President and dictator, giving a speech at a big civic rally in Bucharest. The crowd in the square are carrying banners bearing Ceausescu's name and picture, others have the initials of the Romanian Communist Party
8th August 1969: American President Richard Nixon (1913 - 1994), at Otopeni Airport, near Bucharest, with Romanian President and Dictator Nicolae Ceausescu (1918 - 1989)
1977: Rescue workers use a digger to sift through the remains of a block of flats after an earthquake in Bucharest which resulted in the loss of over 1,500 lives
1977: Workmen begin to demolish an earthquake damaged building in University Square, Bucharest.
Romanian dictator Nicolae Ceausescu (1918 - 1989) goes hunting near Bucharest.
Romanian dictator Nicolae Ceausescu (1918 - 1989) with his wife Elena at Snagov Park, Bucharest, 25th January 1978
23rd August 1979: A civic rally in Aviatorilor Square, Bucharest, held to celebrate Romania's National Day
All images and captions are taken from jamd.com... perhaps it's not very fair to take content from a website and post it all here but this is just another try for us to understand visually the history of Bucharest, using all the resources available and putting them here on Bukresh for you all to enjoy.
Besides the reminders of the shameful moments in Romanian history (be it communist of fascist periods) how brilliant is it to see that in 1939 on Calea Victoriei the pavements were lowered and how interesting is that Dunlop advert in 1936, not to mention the amazing typography on the banners in that same image from 1936.
Also, a question has been bothering me for a while and maybe some one can help me with this. The University building in Bucharest appears with a green lawn in front of it in images from 60's and70's (see postcard in the post below), yet in this 1941 picture above here it looks just like today... Can anyone explain to me what happened?
Men, women and children sitting at lines of tables with food in identical bowls at the 'Daily Bread' institute in Bucharest
circa 1920: King Ferdinand of Romania with Italian Prince Spoleta at a parade of troops at the Royal Palace
circa 1930: Gypsies in Bucharest, they live in tents pitched in the middle of the street
circa 1930: A barefoot fruit seller peddles his wares in a street in Bucharest
Traffic and children in a flooded street in Bucharest after heavy rainfall in the region, 1st July 1935
2nd June 1936: Some of the 120,000 followers of Romania's National Peasant Party protresting against the government in Bucharest
The proclamation of the new Romanian constitution is pasted upon the walls of Bucharest
2nd December 1938: King Carol II and Crown Prince Michael of Romania driving in an open car from the station to the Royal Palace in Bucharest after an extensive tour of Europe
16th October 1939: Pedestrians and traffic on Calea Victoria, the main street of Bucharest
18th February 1940: General Ion Antonescu and Horia Sima, the Romanian Iron Guard Leader, in a limousine, both wearing the green Iron Guard uniform and heiling the crowds as they drive through the streets of Bucharest
Green-shirted young fascists, Romania's Iron Guard, standing side by side with traditionally-dressed men in the Place de Minai Viteazu in Bucharest
October 1941: The Bratianu Square in Bucharest, capital of Romania
circa 1948: A policeman in Bucharest keeps his uniform perfect by a daily visit to the bootblack
16th November 1949: A crowd gathered in Victory Square, Bucharest, to celebrate the 32nd anniversary of the Russian Revolution
View of the plaza at University Place in Bucharest, Romania, 1950s.
circa 1955: A view of The Take Ionescu Boulevard in Bucharest which is the capital city of Romania. it lies on the tributary of the River Arges and was founded in the 15th century
circa 1955: The sign informs customers that it is strictly forbidden to discuss politics in the cafes of Bucharest
circa 1955: Romanians celebrating May Day in Bucharest
A group of men and women stand outdoors at a street market in Bucharest, Romania, 1960s
circa 1960: A busy corner in the market place in Bucharest
22nd June 1960: Nikita Khrushchev, the Soviet politician, with Gheorghiu-Dej, the first secretary of the Romanian Workers' Party, talking to Ana Boghina, a 'hero of work', in Bucharest on the party-day of the Romanian Workers' Party
circa 1965: A street pedlar in Bucharest busking for money with a young companion
1967: President Nicolae Ceausescu (1918 - 1989), Romanian President and dictator, giving a speech at a big civic rally in Bucharest. The crowd in the square are carrying banners bearing Ceausescu's name and picture, others have the initials of the Romanian Communist Party
8th August 1969: American President Richard Nixon (1913 - 1994), at Otopeni Airport, near Bucharest, with Romanian President and Dictator Nicolae Ceausescu (1918 - 1989)
1977: Rescue workers use a digger to sift through the remains of a block of flats after an earthquake in Bucharest which resulted in the loss of over 1,500 lives
1977: Workmen begin to demolish an earthquake damaged building in University Square, Bucharest.
Romanian dictator Nicolae Ceausescu (1918 - 1989) goes hunting near Bucharest.
Romanian dictator Nicolae Ceausescu (1918 - 1989) with his wife Elena at Snagov Park, Bucharest, 25th January 1978
23rd August 1979: A civic rally in Aviatorilor Square, Bucharest, held to celebrate Romania's National Day
All images and captions are taken from jamd.com... perhaps it's not very fair to take content from a website and post it all here but this is just another try for us to understand visually the history of Bucharest, using all the resources available and putting them here on Bukresh for you all to enjoy.
Besides the reminders of the shameful moments in Romanian history (be it communist of fascist periods) how brilliant is it to see that in 1939 on Calea Victoriei the pavements were lowered and how interesting is that Dunlop advert in 1936, not to mention the amazing typography on the banners in that same image from 1936.
Also, a question has been bothering me for a while and maybe some one can help me with this. The University building in Bucharest appears with a green lawn in front of it in images from 60's and70's (see postcard in the post below), yet in this 1941 picture above here it looks just like today... Can anyone explain to me what happened?
Labels:
documentary,
history,
photography,
Politics
Subscribe to:
Posts (Atom)