[2 ani BB] Interviu cu Metropotamul - Metropotam.ro


Metropotam.ro este probabil cel mai important site despre tot ceea ce inseamna cultura in Bucuresti, cu un amestec ideal de cultura alternativa si 'high culure'. In spatele Metropotamului se afla tineri inteligenti, ambitiosi si optimisti. Cu ocazia aniversarii a doi ani de Bukresh Blog i-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari.



  1. Cati ani ai si cum te simti in Bucuresti in 2008? Mai ai acelasi entuziasm de la inceput?

Am cam doi anisori. Prima jumatate de an am stat ascuns in barlog si am observat de la distanta ce se intampla, iar in mai 2006 am scos nasul in online si am inceput sa tropai. Entuziasmul meu creste proportional cu varsta, pentru ca nu ma plictisesc niciodata. Bucurestiul e dinamic, lumea din jurul meu se schimba si-mi face tot felul de surprize simpatice sau cel putin incitante. Sunt ferm convins ca fara entuziasm nu poti face nimic, asa ca fac tot posibilul sa keep the spirit alive.

  1. Cata lume lucreaza pentru tine? Cine sunt ei si ce fac cand nu lucreaza pentru tine?

Pai… si eu ma incurc numarandu-i. Glumesc, bineinteles. E Dragos, supranumit Big Bad Boss, care atunci cand nu face ordine in viata redactiei, se ocupa de proiecte online. Mai e Dragos-ul tehnic, la care mergem toti cu click-ul in protap cand nu merge ceva sau cand mai avem vreo idee de butonas nou. Fetele… sunt patru mereu cu mine. Doua Cristine (vezi, functionam pe dubluri), o Gina si o Diana. Cristina Petrescu e strans legata de aparatul ei foto, iar in timpul liber… face poze. Cristina Foarfa mai scrie prin reviste culturale cand ii las eu timp liber, Diana si Gina studiaza de zor la facultate. Mai am si colaboratori, care nu stau la mine in redactie toata ziua, Mada care lucreaza la Casa Lux, Valentina, Mihai care canta intr-o foarte tanara trupa de rock, Ioana care canta si ea in MeaNox, inca o Ioana, Gruia care scrie in Noua Literatura si-l asteptam sa publice o carte.


  1. Ai pe umerii tai si responsabilitatea unei mici intreprinderi, e greu, iti merge bine? Ai in jurul tau niste proiecte satelit, e greu sa coordonezi toate astea de unul singur?

E o urmare naturala a faptului ca metropotamul e supradimensional. Ca o mica planeta, strange deci sateliti, care graviteaza in jurul miezului initial si isi vad de traiectoriile lor. In spatele lor e tot redactia metropotamica, tragand de sforicele si creand lumi.

Invita.ro a fost primul care a plecat in hyperspatiu. Sub obladuirea lui Bogdan (Nihasa) creste vazand cu ochii si facandu-si retea de oameni in cautare de evenimente din toata tara. Urmeaza a.s.a.p. globspot.ro, studentopia.ro, blonda.ro, sexercitii.ro, 100eyes.ro, care sunt toate la linia de start si musca din cascaval de nerabdare sa faca tzushti online. We’re rolling! Round and round and round.

  1. Crezi ca Bucurestiul cultural poate echilibra tot ceea ce nu e bine in oras?

Depinde ce inseamna cultural. In sensul “traditional” si obosit al cuvantului, cultura este un alt lucru ignorat cu entuziasm de bucuresteni. O cultura dinamica insa, vie si care sa faca parte in mod natural din viata orasului are toate sansele sa schimbe fata gri a Bucurestiului. La nivel individual da, echilibreaza, ma plictisesc de trafic si de haos, ma duc la o piesa de teatru, la un concert misto sau la o expozitie. Frumos ar fi sa se poata face mai mult in acest sens.

Cultura insa merge mana de mana cu civilizatia. Echilibrul s-ar atinge daca am reusi sa nu mai fim descendenti ai lui Bucur, daca ne-am mai spala ciobanismul si am invata sa fim civilizati. Lucru care se face de acasa, nu ne putem astepta sa ne educe primarul.

  1. Daca te-ai intalni cu Videanu pe strada ce i-ai spune?

L-as lua la o plimbare, pe jos, prin Bucuresti. Sunt convins ca e un sport pe care nu-l practica prea des, se vede ca n-are antrenament. In timpul periplului, nu l-as intreba decat “va place?”.

  1. Ce ai face daca ai fi primar pentru un an?

As vorbi cu oamenii. E cel mai important lucru. Nu poti face planuri de capul tau. As vedea intai ce vor bucurestenii apoi as vedea ce resurse am si daca e realizabil. Mi-as lua consultanti din mai multe zone, de la arhitecti foarte buni, care sa faca ordine in harababura asta de vechi, nou, improvizat din Bucuresti, artisti, scriitori care sa vina cu idei neconventionale de schimbare a spatiului public si chiar de crestere a constiintei civice a bucurestenilor, pana la ingineri, designeri, florari. Un an e putin, dar as incerca macar sa fac niste planuri de dezvoltare pe termen lung, care sa dea putina coerenta haosului, cu ajutorul acestor oameni.

Ok, daca ma intrebi concret, as opri constructia catedralei mantuirii neamului, as darama tzeapa lui Ghildus, as inlocui lemnaraia aia improvizata din centrul vechi si rezolva problema imobilelor de acolo, astfel incat sa stie cine de ce e responsabil si ce poate face cu spatiul ala, i-as chema pe japonezi sa inceapa naibii proiectele pentru metrou si as indrepta pistele de biciclete. Si as incerca sa fac rost de surse de finantare alternative, ca sa nu gasesc mereu scuza “nu mai sunt bani la buget”.

As aduce companii mari pe diverse proiecte legate de Bucuresti si as implica mai mult oamenii. Pana la urma e orasul lor si nu ne putem astepta sa vina totul de sus. I-as implica in proiecte mici, legate de spatiul in care se afla, de comunitatea din jurul unui bloc, de cartiere sau de zone. Hai sa infrumusetam un parc, hai sa facem strada noastra cea mai curata, hai sa punem flori la fereastra, hai sa facem un concurs cu cele mai misto idei de refacere a Garii de Nord.

  1. Te-ai gandit vreodata sa emigrezi?

Nu, desi n-ar suna rau metropotam Amsterdam sau metropotam Londra. Rezist eroic si imi place aici, cu toata nebunia aferenta. A lor si a mea cand ma uit la a lor. Intr-un spatiu “normal” e mai simplu, lucrurile sunt asezate, iti vezi de treaba si nu te lovesti de surprizele dambovitene. Plictisitor? Poate. Cred totusi ca Bucurestiul are multe de oferit si aici e provocarea. Sunt multe lucruri si locuri care nu se vad, multe povesti si multi oameni interesanti.

8. Ce iti doresti de la 2008?

Vise, vise. Uite, mi-ar placea sa iasa un super primar la alegerile locale, care sa fie prezent si activ in viata orasului, sa inteleaga ca planurile trebuie facute pe termen lung, cu cap, care sa nu creada in paine, circ si revelioane si care sa aiba gusturi bune. Cultura generala, o perspectiva ceva mai profunda asupra lucrurilor si o minte deschisa la nou mi se par lucruri esentiale. Daca unui primar ii plac lucrurile de prost gust, asta isi va pune amprenta asupra orasului. Ne vom trezi cu evenimente publice de o calitate indoielnica, cu blocuri vopsite in curcubeul aromelor Skittles, cu mobilier urban ca la bunica acasa.

In rest, vreau sa se mareasca densitatea evenimentelor tari, sa se deschida locuri noi (carora sa le fac review J ), sa apara si alte surse de petrecut timpul in oras.

9. Cum crezi ca va fi Bucurestiul in 2020?

Are doua solutii: fie va fi un haos imposibil de controlat, o viziune “cyber punk” si anarhica, ironic vorbind, fie se va echilibra. Personal cred ca se va echilibra si cred ca se va merge mai putin pe improvizatie, pe spagi si pe constructii aleatorii. Partea proasta e ca o mare parte din peisajul din 2020 e decis acum. Daca nu se iau masura constiente si reponsabile, vom fi ingropati in trafic, intr-un nor negru de noxe, nervosi, stresati si agresivi.



[Citeste si interviul cu Igu de la Feeder.ro, facut cu ocazia primului an de Bukresh Blog.]

2 comments:

Victor Plastic said...
This comment has been removed by the author.
igu said...

felicitari grasule!
la mai mare ;)