moara olmazu - completare






















Cineva a lasat un comment la ultimul post cu morile de pe Stefan cel Mare, in care dadea niste informatii despre istoricul cladirii. Astazi am mers acolo si am fotografiat-o.











'Moara neidentificata este Moara "Olmazu". A fost infintata de fratii C si N. Zahariad Olmazu. Exista in 1895. O parte din ea a fost demolata odata cu amenajarea zonei Circului, cladit pe locul fostei Fabrici de caramida "Tonolla (dupa altii Tonola)", a doua din Bucuresti (1865), infintata de catre germanul Max (Maxim) Tonolla.'

4 comments:

Anonymous said...

Fac, în interes personal, un sondaj dedicat blogurilor.
Vă invit să votaţi cel mai interesant blog colectiv la adresa:
http://blogme.3x.ro/?page_id=11
Cele bune,

Victor Plastic said...

am intrat in ea. draguta doamna de la poarta.

Anonymous said...

Moara Olmazu, a doua moara (prima a fost Moara lui Assan)cu aburi din Bucuresti realizata in 1862 de catre fratii C. si N. Zahariad - Olmazu si se afla pe sos. Stefan cel Mare la nr. 57 a fost demolata, cu toate ca era monument istoric si se afla in stare buna. De ce, nimeni nu stie. Se pare ca nu conteaza daca cladirea este monument istoric sau nu, daca cineva vrea sa o demoleze o demoleaza si gata. In Bucuresti au existat 10 mori, dintre care 9 mai insemnate si grupate in partea de nord si nord-est a orasului, pe sos. Stefan cel Mare, sos. Bonaparte si Calea Floreasca; una singura, Moara Herdan era la marginea orasului, spre vest, in comuna Chiajna. Dintre toate se pare ca doar Moara lui Assan mai e in picioare, cine stie cat o mai rezista in orasul asta plin de oameni carora nu le pasa. Pana cand?

Anonymous said...

Moara OLmazu, a doua moara (prima a fost Moara lui Assan) cu aburi din Bucuresti. A fost realizata in 1862 de catre fratii C. si N. Zahariad - Olmazu si se afla pe Sos. Stefan cel Mare nr. 57. A fost demolata, de ce nu se stie. Cu toate ca era monument istoric si era in stare buna, se putea reabilita, nu lea pasat si au demolato. La inceputul sec. XX functionau pe aria Bucurestiului 9 mori mai insemnate, majoritatea grupate tot in partea de nord si nord-est a orasului, pe sos. Stefan cel Mare, sos. Bonaparte si Calea Floreasca; una singura, Moara Herdan era la marginea orasului, spre vest, in comuna Chiajna. Dintre toate se pare ca in picioare nu mai este decat Moara lui Assan, nu se stie pana cand pentru ca celor care locuiesc in acest oras nu le pasa ce se intampla pe langa ei. De ce sa pastram ce avem frumos cand putem darama si construi oribilitati...? Inca mai avem cladiri superbe in Bucuresti, care plang si striga sa fie salvate. Sper sa le auda cineva si sa ia atitudine, ca sa avem ce le arata copiilor si nepotilor.