cfr bucuresti











































































































































































Stim cu totii ce inseamna trainspotting. Stai si te uiti cum trec trenurile prin gara si faci fotografii sau iti notezi orarele, cu o oarecare exactitudine maniacala. Stefan Puscasu e mai degraba un rail fan decat un trainspotter, spotterii fiind specia de entuziasti care isi propun sa faca fotografii cu intregul echipament mobil al unei companii feroviare.

M-am distrat citind articolul din wikipedia despre train spotting, desi cred ca mai e mult pana cand lucratorii CFR o sa dea nastere unui cuvant specializat pentru tipul asta de oameni:

Excessively enthusiastic railfans are sometimes referred to pejoratively as "foamers", especially by American railworkers, in reference to the joking notion that they foam at the mouth in their excitement over train operations. "FRN" (for "fucking rail nut") is a similarly-used term in the American rail industry. The UK equivalent is "crank", which has been taken into enthusiast usage.

Pana una alta Stefan a constuit o noua arhiva, de data asta cu locomotivele din Romania. Si asta dupa ce anul trecut a adunat la un loc fotografii cu toate mijloacele de transport de suprafata din Bucuresti si le-a pus pe alt site.

Ma impresioneaza numarul enorm de poze si faptul ca pentru a fotografia toate locomotivele de pe site a trebuit sa strabata toata tara. Multe din fotografii sunt facute in 2006, deci e posibil ca arhiva sa fi fost facuta in decursul anului asta.

Inutil de spus ca metoda de documentare imi place foarte mult, fiindu-mi oarecum familiara. Mai exista proiecte de documentare in serie a unor aspecte sau obiecte ale orasului, cum ar fi Now and Then sau Urban Furniture, care sunt niste proiecte in derulare asa cum este si blogul meu cu turnuri. Insa nu ma pot opri sa admir coerenta arhivelor lui Stefan Puscasu, care apar o data la un an, complete si bine facute. Pozele de mai sus sunt o selectie de locomotive din Bucuresti.

1 comment:

Anonymous said...

Da, ai dreptate, galeria a fost facuta in ultimele 3 luni din 2006, in august parca nu era. Situl ala e o nebunie :D
De observat totusi ca, spre deosebire de situl despre ratb, sursele pozelor sunt mult mai diverse, ceea ce inseamna ca locul devine din ce in ce mai cunoscut, ceea ce mi se pare super