Erps lives and works in Bukresh



Erps is an unknown hero of Bucharest. His latest work is this whole train painted with the words Gipsy Erps. The photographs were taken by Ergo (CEO of www.bucharestbusiness.org) for Omagiu magazine no3 (the fashion issue) but only one of them was published.





17 comments:

Anonymous said...

Reclama la Adidas ? :o

ciubi said...

iaca un articol in gandul http://www.gandul.info/articol_19061/erps__cel_care_deseneaza_pe_trenuri.html

Anonymous said...

Unii se exprima creativ, altii distructiv. erps e din a doua categorie. :(

tudor borduz said...

obor rochenrol

Anonymous said...

word spanky

Tudor Prisăcariu said...

treaba asta cu unknown hero e cam penibila, fara sa fiu rau, pt ca pot sa aflu de la mai multi oameni cum il cheama in urmatoarea ora probabil. si ce nu inteleg eu, fara sa mai jignesc comunitatea de grafferi cum am facut-o data trecuta cand am pus eu o poza cu un tren pictat, e cum e el un erou. care-i mesajul transmis? data trecuta mi s-a explicat ca doar faptul ca exista baietii astia care fac chestiile astea e bine pt romania ca daca n-ar fi ar fi mai rau. sunt de-acord cu asta pana la un punct dar de-aici si pana la statutul de erou cred ca mai e foarte mult. poate o fi eroul comunitatii umblatorilor cu pungi de adidas in mana dar in mod cert nu e eroul meu. personal cred ca doar faptul ca "pictezi" nu te face un pictor si cu atat mai putin nu te face un erou al picturii. astept si pareri si poate o explicatie mai detaliata a lui erps sau a altcuiva din "breasla". data trecuta ati tacut cu totii.

Vlad Nancă said...

salut Tudor. ai tot dreptul sa-ti pui intrebari si sa nu fi de acord cu desenatul la metrouri. am tot vrut sa scriu atunci cand ai ridicat problema dar am tot amandat...

Cei care fac grafiti sunt eroi pentru ca inteleg ca spatiul public le apartine. Asa cum acum 17 ani niste eroi au avut curajul sa scrie pe ziduri 'Jos Ceausescu' in 2006 Erps scrie 'Gipsy Erps' pe un intreg metrou. Curajul lui este comparabil cu cel al eroilor din 89 pentru ca isi risca libertatea pentru a protesta in spatiul public.
In conditiile in care spatiul public (inclusiv la metrou) e sufocat de reclamele corporatiilor, a acoperi un metrou intreg cu un nume personal este un act eroic. Iar faptul ca a ales sa scrie 'gipsy' langa numele lui mi se pare si mai misto pentru ca grafferii ca si tiganii sunt vazuti de societate ca niste outlwas by default.
Revenind la eroii din '89 cred ca ei au murit pentru ca Erps sa-si poata scrie numele pe metrouri nu pentru ca Nestle, Coca Cola, Vivendi sau Carrefour sa acopere blocuri (care stau sa cada) cu reclame.
Un alt lucru care mi se pare super interesant in tot fenomenul Graffiti la metrou este felul in care o intreaga 'sub'cultura este mutata in timp si geografic din ny anilor 80 in Bucurestiul anilor 2000... cred ca asta este un subiect pe marginea caruia se poate dezbate...

[sigur ca poti sa afli cum in cheama pe Erps si unde sta... daca-l cheama bogdan si sta in dristor cred ca ramane la fel de ne(re)cunoscut]

Vlad Nancă said...

un text interesant pe care sper sa aveti timp sa-l cititi:
http://www.periphery.co.uk/texts/withoutconsent.htm

Anonymous said...

frikkiti f-ff-fresh
bringin dat strait bboi sh*t up in di aria..

elementele nu sunt neglijate.. tine-o jos pt hh la ro


BO!

Tudor Prisăcariu said...

victimele revolutiei de la 89 au murit pt libertatea noastra de exprimare, printre altele. jos ceausescu e una, gipsy erps e alta. daca la jos ceausescu mesajul e clar, la gipsy erps eu nu prea vad mesajul. mi-ar placea sa cred ca el sau altii fac asta ca o reactie impotriva reclamelor care invadeaza orasul, insa nu prea o cred. si oricum chiar daca corporatiile nu si-ar pune numele pe blocuri, tot si-l pun pe TV, Radio, reviste, ziare, etc si tot ii spala pe toti pe creier intr-un fel sau altul. asa ca nu e la noi situatia mai rea ca in anglia de exemplu. la noi e chiar mai bine inca pt ca nu suntem inca complet spalati pe creier. dar am intrat in ue si ne-am inscris pe un drum care ne duce rapid intr-acolo. da, spatiul public trebuie (re)castigat insa in opinia mea graffitiul sub forma asta nu reuseste sa faca nimic in sensul asta. daca mesajul nu e unul puternic si clar ci e doar un nume, atunci cei care fac asta nu fac decat sa fie si mai usor catalogati (de catre media) ca outlaws cum ai zis tu si oamenii nu ii vor vedea niciodata ca mai mult de atat.

iar in privinta faptului ca el isi risca libertatea, sa fim seriosi. dac cineva ar fi vrut sa-i prinda ar fi putut sa o faca pana acum de multe ori. daca a avut timp sa picteze un tren intreg, ceea ce probabil a durat destul de mult, inseamna ca nimeni nu pazeste vagoanele alea si ca poti sa le si dai foc in voie sau sa pui cate bombe vrei in ele fara sa fi prins.

romania are intr-adevar nevoie de eroi adevarati, dar nu de falsi eroi. gasim din astia pe toate drumurile la noi.

astea sunt parerile mele. poate ca multi nu sunt de-acord dar e dreptul meu sa le scriu asa cum e dreptul lui sa-si scrie numele pe vagoane. libertate castigata in 89, right?

Anonymous said...

acuma sa fim seriosi.chestia cu revolutia si bla bla e un rahat.nu imi spune mie ca erps e un erou.respectele mele ptr ca face cea ce face.dar asta nu il face un erou.acu 3-4 ani cam asha erps era considerat de grafari jepkar ptr ca asta facea.si nu imi zice mie ca erps da ca sa arate lumii ceva.asha cum multora le place sa arunce in aer o cladire,sa dea foc la mashini,sa distruga o cabina telefonica sau sa darame un stalp asha si grafarilor le place sa mazgaleaska un lucru.kiar daca zici ca face graf ptr arta nu inseamna ca nu iti place cel putin 60% sa vandalizezi.asha ca erps nu e un erou.e un vandal care a ajuns departe si s-a luptat mult sa ajunga aicea.un vandal care askulta manele ca jumatate din populatia romaniei si care ii plac hainele de firma adidas si poate si alte haine de firma.in strainatate se dau wholetrain-uri mult mai multe fara nici un mesaj.placerea e in a vandaliza.erps poate fi kingu grafului din romania dar nu este eroul romaniei decat poate in mintea celor cu anumite probleme la cap.respect erps.

Anonymous said...

Domnule tudor...ce ar fi sa ne scutesti de parerile tale legate de graffiti. Nu ai nici o treaba si oricum nu ai inteles ideea cu graffiti-ul si mai ales graffiti-ul pe metrou. De pseudo-artisti infatuati ne-am saturat cu totii.Fuck off cum s-ar spune in lituaniana.

Tudor Prisăcariu said...

anonimule as vrea sa te felicit pt ca ai pus punctul pe i cum se zice pe romaneste. nici nu ai idee cat m-am saturat eu de pseudo-artistii infatuati din romania noastra cea frumoasa.

iar cat despre parerile tale despre mine: efectiv nu-mi pasa. daca ai fi avut tupeul sa vorbesti pe fata si sa-ti dai numele atunci ar fi fost altceva. dar e frumos si cald acolo in anonimitatea ta.

si fuck off si tie in loc de alt salut.

Anonymous said...

Rtmoe e numele meu. Okidoki? Nu vad cu ce te ajuta pe tine insa asta. Pt ca tot nu ai inteles nimic din graffiti. Si cand m-am referit la artistii infatuati, nu m-am referit nici o secunda la Erps.

Tudor Prisăcariu said...

da te-ai referit la mine probabil. oricum nici eu nu m-am referit la el pt ca nu-l cunosc si ar fi gresit sa spun asta despre el. hai s-o incheiem aici ca e clar ca avem pareri total diferite si tu o tot tii ca nu inteleg eu care e treaba cu graffitiul.

iar in privinta fazei cu numele, mai gandeste-te. anonimitatea e una, sa-ti asumi o afirmatie e alta. parerea mea.

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=KNkM3WUTAB0&eurl=


MADRID

Anonymous said...

ce face el se numeste arta si e o campanie impotriva sistemului .. erps e o legenda in bucuresti knd el desena multi dintre voi se juk cu putza in tarana asa k numai comm atat ! multi au pareri care nu-si au locul ...