BUMBAPA LIVE in Expirat/Bucuresti -->psych-space-funk din Ocna Mures

mai multe poze AICI

BUMBAPA au mai fost in Bucuresti/Expirat. Bum!-ba!-pa! este elasticitatea unei corzi. Mi s-a spus sa merg atunci cind au fost ei in UNDERWORLD si cind au bagat alaturi de o trupa franceza (trupa care ajuns si in Veb). Stiam ca Razvan i-a adus de undeva de departe. In fine aveam motive clare sa merg de data asta pentru ca au avut unii grija sa ma anunte. Era nenorocire daca pierdeam si de data asta ocazia. Zau sa mor de rau ce imi pare pt cei care NU au venit. Dar ma bucur pt cei care au prins. Toti auzisera ceva. Au dat jos mptripurile da va spun io ca nimic nu ne-a pregatit pentru noaptea asta de concert.

Toti am fiert asteptind sa intre baietii astia pe scena. Am asteptat foarte mult dar cred ca nimeni nu a plecat din cauza asta, majoritatea au ramas la un pahar de vin fiert si la meciul de peste coltu barului. Tot asteptind m-au intrebau unii cum arata, ca daca i-am vazut - le-am spus ca nu.
Concertul a inceput dintr-o data si zau nu eram deloc pregatiti la ce a urmat. Foarte multi cred ca au avut fel de fel de reveletatii pe parcursul orelor de jam care au urmat. Ce s-a vazut in seara asta e ca exista trupe la noi cu atita jamitudine care te pot lua asa prin surprindere. Trupe despre care nici nu poti banui de ce sint in stare in plin concert. Dar asta inseamna sa stai poate si in public mic de 30 de oameni cu Bumbapa la doi pasi, intr-un subsol din centrul Bucurestiului. Doua chestii imi veneau in minte.
1)Uite cum in Bucuresti frate ai ocazia sa vezi venind trupe din zone indepartate si izolate ale tarii(baietii astia vin din Ocna Mures si Targu Mures!!!). 2)Alta chestie pe care o simteam era ca publicul de acolo, adica noi, chiar de asta avem nevoie zau! Oameni imbracati normal, fara figuri pe ei, fara faze, si care cand se pun pe cantat iti schimba macazul perment de nu mai stii daca e adevarat ce auzi si cum naiba nu ai mers la live-uri dinastea in ultima vreme si ai zacut in casca goala prin birou. Bumbapa s-au nascut parca deja formatati - si se simte in avantajul tuturor celor prezenti ca oamenii astia au tot cintat prin tot felul de alte trupe. Nu stiu cat sens are acuma sa fac tot felul de trimiteri intr-o incercare de a aproxima sound-ul si efectul lor pe scena, da e inevitabil sa nu incerci sa regasesti ceva prin care sa le evaluezi maestria. In final insa, toate sound-urile si trimiterile care iti vin sint exact ceea ce tu respecti si asculti cu drag oricind.
Bumbapa merita ascultati, invitati, promovati si adusi la festivale, event-uri etc. pt ca nu le e teama sa improvizeze si sa experimenteze. Marele lor atu este ca stiu sa isi inchege nucleul de improvizatie intr-o structura clasica si recognoscibila: iar marginile sint formate din beat-uri care aluneca dinspre funk inspre dub. Bumbapa are sectiuni pur instrumentale !! Asta este foarte rar in genere, iar la noi ce se mai zic. Partea instrumentala e extrem de eficienta la nivel de transa avansata - si daca mai bagi si voce cu efect de echo box - e parfum. Bas, chitara, baterie + voce. Toti aveau insa o groaza de pedale si efecte pe care le foloseau cum trebuie si cind trebuie. Ritmul metronomic de la baterie ma ducea cu gindul la Klaus Dinger de la Neu!, deci ce se intimpla acolo pe scena, restul de timpi si poliritmii din bas se mulau pe coloana asta care pulsa, regrupind batai si beat-uri noi scrijelite de pe chitara pusa jos si butonu rotit nemilos, inclusiv pedala calcata cu pofta. Dupa de-al de Neu!, Can(printre primii care au facut funk experimental), Between, Teardrop Explodes, nu am avut in contro si m-am gindit la psychedlia japoneza de la Les Rallizes Denudes, Taj Mahal Travellers la Acid Mothers Temple si OoioO. Energie pura plus decolaje de space rock si space jazz antigravitational. Muzica asta este pentru toti - si pentru cei care vin din punk-rock, reggae, psy-trance sau funk-soul.
La Bumbapa chiar am fost cu Shaft in spatiul cosmic via Ocna Mures!

...si cind am ajuns acasa pe le vre-o cinci dimineata am aterizat pe Mezzo la niste documentare unde se vorbea despre gamelanurile din satele de munte din Vietnam si dupa aia despre cum a ajuns toba djembe din Burkina Fasso sa fie cioplita si batuta de tineri din orase si cum incepe ea sa inlocuiasca vechile tobe ceremoniale.

No comments: