Urbanul

Un text misto de pe Gigel.org:

Urbanul
Mulţumiri lui mande pentru consultanţă.

Stii ce înseamna Gravis, nukontrast, podcasting, Maddox, filmul european, Dogma '95, insight, pitch, trend, bud, spliff, trip, restecp, chill, d'n'b etc? Esti urban.

Urbanul
E acel cetăţean care speculează în avantaj propriu complexul creat de prăpastia între ce a fost si ce si-ar dori să fie. Ce-a fost? Un cetatean normal, poate un pic cocalar, mai degrabă nu, a stat în cămin sau cu părinţi care căleau multă ceapă şi aveau Dacie. Ce şi-ar dori să fie? Genul ăla de om pe care-l salută pulimea cînd îl vede în club stînd liniştit la o masă bînd un Carlsbeg, omul pe care-l sună prietenii mai putin urbani care vor să se angajeze în advertising sau la vreo corporaţie care plăteşte 400 de euro pe post de intrare. Mă rog, un fel de James Bond mai pamîntean şi care se uită la meciuri.

Unde îl vezi?
Pai, în primul rînd în cluburi gen Web, Underworld (pentru urbanul hardcore) sau Expirat (pentru urbanul în devenire), Papillon (urbanul artistic), Carturesti, terasa MNAC, La Scena, la Enache (Laptarie, pentru restul), TRALALA, Preoteasa, Green Hours, Cafeneaua Actorilor, Amsterdam Cafe, Club A (protourbanul), B 52's. Îl mai gasesti şi în BarFly, Stuf, Cata 66 (locul predilect de îndopat si adăpat al urbanului), pe la party-uri în case conspirative, în "vamă", pe pîrtie cu snowboardul (urbanul nu foloseşte schiuri), la cinematecă, pe rampa de skateboard, la festivaluri p-afară, la muncă în agenţie, corporaţie sau acasă, ca freelancer. Un loc special este cel din care a pornit totul: Martin.

Continuarea pe Gigel.org
[via funkyou]

7 comments:

flo' said...

:)
am vazut si celelalte 'definitii' de pe gigel.org si nu prea inteleg ce vrea...

◯blisique said...

asta e cel mai tare text pe care l-am citit vreodata pe net.
bravo celui care l-a scris.
e incredibil.
si atat de adevarat..
partea misto e ca noi toti suntem niste urbani si asta ne face clar ipocriti.
dar in nici un caz oameni rai.

Alex Mihaileanu said...

mhh.. nu pot sa zic ca m-am dat in vint dupa text in mod deosebit, desi am preluat link-ul si pe blogul meu. ceea ce m-a deranjat este ca autorul face ca toti dracii si ii ia la misto pe "urbani".. pina aici ne-am prins toata lumea. dar de el de ce nu zice nimic? nu e tot "urban"? sau o fi taran?... inca mai mai intreb..

Alex Mihaileanu said...

bifrii: cred ca exagerezi prea mult. ce trend fac eu, de exemplu? pda n-am, nici macar laptop - nici macar PC, voiam sa zic, nu port converse, nu ma imbrac cu toale de firma, beau bergenbier pentru ca e mai ieftina si e si buna, intru in expirat si in smiley's pentru ca berea e ieftina, nu am iPod si nici nu vreau sa-mi iau prea curind, nu vreau sa lucrez in publicitate decit cel mult pe post de copy, dar numai cu conditia sa se plateasca bine - prefer presa, ca asta am invatat sa fac cel mai bine; nu am fashion-ul ca hobby, nu citesc maddox, feeder, 2020 si nu intru pe forumul lui Andrei Gheorghe; nu ascult dnb pentru ca nu sint fan al genului, nici clasica, nu ascult radio, nu particip la flashmob-uri si pulafashion nu imi place pentru ca nu imi zice nimic; nu imi pasa nici de Rosia Montana si nici de Vama Veche, sprijin fenomenul din bun-simt; nu practic snowboarding, nici macar ski, pentru ca nu am fost niciodata la munte, nu suport camasile si pantalonii de stofa si nu port sapca sau basca pentru ca as arata mai urit decit sint.

adica sint un tip total uncool si anti-trendy. cu ce sint frustrat? ca nu sint ca ei? ba dimpotriva. daca as avea suficienti bani incit sa mi le permit pe toate, m-as imbraca tot cu blugi si pulovere/tricouri inchise la culoare, as purta tot pantofi in loc de tenisi, (recunosc, mi-as lua iPod pentru ca e mai mic si incape in orice buzunar), as purta tot o scurta neagra, de stofa pentru ca imi sta mai bine decit cu o suba de fîsh, nu as schimba berbenbierul sau tuborgul pe carlsberg, mi-as lua laptop pentru ca e mai comod sa zaci in pat si sa butonezi, as asculta tot floyd&co si prodigy&blur si nu as fi asa de urban ca restul. unde vezi frustrarea?

desi este o ironie buna, autorul mi se pare tipul cu adevarat frustrat. daca nu e in stare sa mearga pe principiul WYSIWYG, atunci... teapa, asta e, esti bolovan, du-te si te leaga de gitul unui sinucigas si sari in balta.

Alex Mihaileanu said...

ba al dinainte, semnat Alex, era tot al meu.. doar am facut ulterior o modificare in profilul de pe blogger. oricum, textul este foarte interpretabil, depinde cum il privesti. pina la urma, ce nu inteleg eu, este ce mama naibii inseamna "urban"? in fond, toti sintem "urbani" din simplul motiv ca locuim la oras, nu? in orice caz, ideea e ca nu am nimic cu textul, mi se pare bun, dar lasa foarte multe lucruri de interpretat. nu m-am suparat pe text, ba dimpotriva, mi-a placut suficient, insa ironia respectiva lasa loc mai de graba de interpretare de genul: uite-i si pe astia, fitosii! aia care se sparg in figuri! nu zic nu, din punctul asta de vedere, asa e. numai ca ai generalizat prea mult, fara sa specifici tinta intepaturilor.

Vlad Nancă said...

Nu sunt de acord. Urbanul e o specie urbana - Timisoara, Brasov Iasi sau Cluj sunt orase pline de urbani. Mai sunt si falsii urbani, care se retrag in satele din nordul Bucurestiului, acei wannabe urbani (un fel de miniyuppies) care dac-o ard cu ipod si tenishei adidas se cred urbani.
Oricum nu cred ca urbanul trebuie sa indeplineasca toate caracteristicile enumerate in textul genial de pe gigel.org Cred ca e de-ajuns sa ai o pereche de tenisi, s-o mergi la web o data la doua luni si s-o arzi flaneur pe magheru ca sa fii urban.
Cred ca exista un procent mare de urbani intre adolescenti si asta cred ca e de bine.

Sorana Buzinschi said...

'Cred ca e de-ajuns sa ai o pereche de tenisi, s-o mergi la web o data la doua luni si s-o arzi flaneur pe magheru ca sa fii urban.' Chiar crezi? Conditia 'urbanului' se leaga in special de constiinta intergrarii lui intr-un sistem complex care se cheama - ORAS - si fata de care ar trebui sa aiba atitudine, respect, inters... etc. Nu e nevoie sa fie nici cunoscut, nici plin de gadgeturi, nici trendy si cool.Gigel n-a descoperit America cand a enumerat tendintele din viata 'urbana' ( cu plusurile si minusurile de rigoare).